Постинг
05.09.2014 16:09 -
БАПСИ/шотландски питки/
Автор: hloris
Категория: Рецепти
Прочетен: 1029 Коментари: 2 Гласове:
Последна промяна: 05.09.2014 16:19
Прочетен: 1029 Коментари: 2 Гласове:
6
Последна промяна: 05.09.2014 16:19
Продукти:
700гр брашно
50 гр масло/олио/
175 гр топло мляко+20-30 гр за ратваряне на маята
175 мl топла вода
20 гр прясна мая/аз използвам френската суха 1 пакетче/
1 ч.л.захар
2 ч.л.сол
Начин на приготвяне:
Маята се разчупва/трябва да е със стайна температура/
слагаме захарта + 20 ml топло прясно мляко,разбъркваме
и оставяме да шупне и стане гъста пухкава маса.
Пресяваме брашното със солта и го слагаме в купата.
Добавяме размекнатото масло,шупналата мая,топлата вода
с млякото,омесва се средно меко тесто/бъркаме с миксер
3-4 min.
Оставяме сместа да удвои обема си,след което оформяме
12 питки,които нареждаме в тава покрита с намаслена
и поръсена с брашно хартия.
Дебелината на питките е около 1-2 сm
Намазват се леко с мляко и се поръсват с брашно.
Пекат се на 180 градуса около 20 min при включен
вентилатор на печката.
След изпичане се завиват в чиста кърпа.
ВАЖНО:
Не се разточват,а само леко се разтеглят,за да станат кухи и да бухнат много.
700гр брашно
50 гр масло/олио/
175 гр топло мляко+20-30 гр за ратваряне на маята
175 мl топла вода
20 гр прясна мая/аз използвам френската суха 1 пакетче/
1 ч.л.захар
2 ч.л.сол
Начин на приготвяне:
Маята се разчупва/трябва да е със стайна температура/
слагаме захарта + 20 ml топло прясно мляко,разбъркваме
и оставяме да шупне и стане гъста пухкава маса.
Пресяваме брашното със солта и го слагаме в купата.
Добавяме размекнатото масло,шупналата мая,топлата вода
с млякото,омесва се средно меко тесто/бъркаме с миксер
3-4 min.
Оставяме сместа да удвои обема си,след което оформяме
12 питки,които нареждаме в тава покрита с намаслена
и поръсена с брашно хартия.
Дебелината на питките е около 1-2 сm
Намазват се леко с мляко и се поръсват с брашно.
Пекат се на 180 градуса около 20 min при включен
вентилатор на печката.
След изпичане се завиват в чиста кърпа.
ВАЖНО:
Не се разточват,а само леко се разтеглят,за да станат кухи и да бухнат много.
Ще се опитам някой ден. Ако не станат хубави, ще те тормозя тук докато станат! :)
цитирайв интерес на истината и на мен първият път не ми се получиха,въпреки,че имам опит в
работата с тесто:)
А,да използвам случая да вметна,че след като се сложат в тавичката,трябва отново да втасат/бухнат/,след което се пекат в предварително загрята фурна.
цитирайработата с тесто:)
А,да използвам случая да вметна,че след като се сложат в тавичката,трябва отново да втасат/бухнат/,след което се пекат в предварително загрята фурна.
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене
За този блог
Гласове: 17945