Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2020 12:45 - Мекици с ракия и кисело мляко
Автор: starkmaster Категория: Рецепти   
Прочетен: 875 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image


Мекици с ракия и кисело мляко

Неделно да ги поглезя вкъщи с мекици ☕️

В дълбока купа за месене слагам
-600 -650гр пресято брашно. (Количеството брашно варира в тези грамажи ,защото всяко поема различно.
Съвета ми е да ползвате брашно със съдържание на белтъчини над 20% това е брашното подходящо за тестени пържени и печени вкусотии)
-10 гр. Суха мая
-1 ч. л с връх сол
-1 суп. л с връх захар
-2 ванилии( ако искате солени мекици пропуснете ванилията)
Всичко разбърквам с лъжица много добре да се смесят.
Към тях добавям
-10 суп. л кисело мляко
-400 мл хладка вода
-1 суп. л ракия( може водка, уиски)
-1ч.л оцет
-2суп. л олио
Всичко забърквам много добре с ръка .
Получава се една много гъста лепкава каша.( да не се плашите от вида и😉).
Намазвам сместта отгоре, както е в купата с 1 суп. л олио , отгоре завивам с фолио за свежо съхранение и прибирам в хладилника за 6-8часа ( обикновено я приготвям предишната вечер и на сутринта е готова).
Тестото бухва ,изпълва цялата купа и става много въздушно отвътре, а на допир супер лепкаво- точно такова трябва да бъде за да стават пухкави мекиците при пържене.
В съд с повече олио( поне 4 пръста да има в него мазнина) , загрявам на котлона.
В отделна купичка сипвам олио , обилно
намаслявам ръцете си в нея за да не ми полепва от тестото и да мога да го раздърпвам като мекица, откъсвам с пръсти тесто( колкото големина на голяма кайсия) , подръпвам с пръсти да се изтъни максимално, оформям колкото позволява кръгла форма и пускам в горещото олио.( преди всяка мекица потапям пръстите в олио)!
Пържа от двете страни до златисто и изваждам готовите мекици , като ги слагам в поднос , на което дъното съм сложила няколко пласта домакинска хартия или салфетки да поеме излишната мазнина.
Отгоре поръсвам с пудра захар и поднасям.
Тестото може да издържи покрито с фолио в хладилника до 48 часа🌻




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: starkmaster
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1082752
Постинги: 1678
Коментари: 298
Гласове: 1364
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол