Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2016 19:00 - Лято е! Жега е! Накъде без вкусен ванилов домашен сладолед
Автор: hloris Категория: Рецепти   
Прочетен: 581 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 24.06.2016 19:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Продукти:
500мл течна животинска сметана 35%
500 мл прясно мляко
2 шушулки ванилия
200 гр захар
200 гр /10 бр.жълтъци/
50 гр /1бр./ цяло яйце

Приготвяне:
Прясното мляко и сметаната се смесват в тенджера.
Добавя се 1/2 от захарта,зрънцата от шушулките ванили,както и самите шушулки,разрязани на две.
Тенджерата се слага на умерен огън и сместа се загрява с периодично разбъркване,докато заври.
В друг съд/купа/ се смесват жълтъците,цялото яйце,и останалата1/2 захар.Разбърква се с миксер или телена бъркалка,докато се получи пухкава смес/с миксер става за 2 минути/.
Горещата млечна смес се добавя на струйка към жълтъчната смес при непрекъснато разбъркване/ползвайте ръчна бъркалка,защото с миксера много ще пръска..
Сместа от купата се прехвърля в тежджера,която се слага на умерен огън.Бърка се непрекъснато,докато температурата на сместа достигне 83-85 градуса.Ако нямате термометър,то трябва да знаете,че сместа се загрява,докато леко се сгъсти,но НЕ ТРЯБВА ДА ЗАВИРА.
Ако случайно я изтървете да заври,то пак ще получите сладолед,но текстурата му няма да е така гладка.
Затова ВНИМАНИЕ на този етап.
Тенджерата се сваля от огъня и веднага се прехвърля в огнеупорен съд/стъклена или метална купа/,като същевременно се прецежда.
Охлажда се на стайна температура,след което купата се покрива с домакинско фолио,и се прибира в хладилник да отлежи няколко часа,най-добре една нощ.
Охлаждането и отлежаването на сместа за нашия сладолед има за цел по-доброто му замразяване в домашни условия.
На другия ден се пристъпва към същинското замразяване.
Може да се използва машина за сладолед или просто при липса на такава изсипваме сместа в подходящ съд за замразяване/най-добре метален при ръчно замразяване/
предварително охладенвъв фризера.
При ръчното замразяване сладоледа се разбърква на всеки кръгъл час,докато се замрази кремообразно.
Желателно е да се ползва ръчен миксер,защото по този начин сладоледа става по-пухкав,а и самото разбъркване става по-бързо и съответно сладоледът остава извън фризера за по-кратко време.

От това количество продукти се получава около 1,200 кг страхотен домашен ванилов сладолед.

пп.От белтъците на яйцата може да си приготвите домашни целувки,с които да гарнирате вашия сладолед.

Това е.
Да Ви е сладко! :)




Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: hloris
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2216378
Постинги: 1192
Коментари: 5412
Гласове: 17923
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930