Постинг
28.01.2014 19:32 -
Еклери от парено тесто
Автор: hloris
Категория: Рецепти
Прочетен: 2680 Коментари: 9 Гласове:
Последна промяна: 29.01.2014 00:12
Прочетен: 2680 Коментари: 9 Гласове:
15
Последна промяна: 29.01.2014 00:12
Продукти за тестото:
500мл вода
200мл олио
500гр брашно
8 яйца
Продукти за крема:
1л подсладено мляко
4-5 яйца в зависимост от големината
6 суп.лъжици брашно
1 малко пакетче масло
2-3 ванилии
1 шоколад за украса на еклерите;
цветни пръчици или кокосови стърготини
Начин на приготвяне:
В една тенджерка се слагат водата и олиото да кипнат,след което се изсипва наведнъж цялото брашно,като след прибавянето му се бърка много енергично някъде около 4-5 мин.,докато тестото започне да се отделя от стените на съда...
Сваляме съда от котлона,и оставяме така получената смес да изстине хубаво,защото ако прибавим яйцата в горещото тесто,то те ще се пресекат...А ние през това време се залавяме да си приготвим кремчето...
Разбиваме яйцата и брашното за кремчето хубаво на гладка смес,след което на тънка струйка прибавяме от горещото подсладено мляко,докато се затопли сместа,след което в обратен ред я връщаме обратно в горещото мляко,като се бърка енергично,за да не се пресекат яйцата.Технологията е както се приготвя гореща застройка на супа...всички жени,а и готвещи мъже знаят за какво става на въпрос.
Към така получения горещ крем прибавяме пакетчето масло и ванилиите,разбъркваме добре,докато маслото буквално се поеме от крема-ето че нашия крем вече е готов...пухкав,лек и вкусен.
Връщаме се обратно към тестото,което все още не е готово.Към застиналата смес от водата,олиото,и брашното се прибавят 8-те яйца ЗАДЪЛЖИТЕЛНО едно по едно,т.е. прибавя се едно яйце,бърка се,докато се поеме,и така до последното...
Така приготвеното лепкаво тесто може да се шприцова в подмазана с мазнина тава,или може просто да се оформят топчета с намазнени ръце,ВАЖНОТО в случая е бъдещите еклери да се разполагат на достатъчно голямо разстояние един от друг,защото при печенето увеличават обема си почти три пъти...Пекат се на 200 градуса около 20 мин...при вентилатор на печката.
Важно: желателно е еклерите да не се вадят веднага от фурната,а да се оставят поне 10-15 мин. на отворена вратичка и изключена фурна,за да не спаднат,защото сърцевината им е куха...друг показател,че са добре опечени е,че се отделят сами от тавичката-показател,че нямат остатъчна влага в тях.
Остана най-приятната част от цялата рецепта,а именно пълненето на еклерите с крем,което може да се направи по два начина,или с шприц-пош,или просто се прави малък срез отстрани на еклера или отдолу,и се пълни с лъжичка...така става обаче по-бавно...Напълнените еклери се украсяват с един разтопен на водна баня млечен шоколад.
Аз предпочитам черен,но ако се консумират от деца, за предпочитане е да е млечен....върху разтопения шоколад се поръсват цветни пръчици или кокосови стърготини,докато е топъл,за да полепнат...
Да Ви е сладко! :)
пп.Ако големината на еклерите като заготовка/тесто/ е с диаметър около 3 см,то от една доза излизат ориентировъчно около 35 еклера.
Аз обикновено правя половин доза,т.е. всички продукти се делят на две.
Апропо,някой да е правил пица от парено/варено тесто,да сподели впечатленията си дали е вкусноо:)
500мл вода
200мл олио
500гр брашно
8 яйца
Продукти за крема:
1л подсладено мляко
4-5 яйца в зависимост от големината
6 суп.лъжици брашно
1 малко пакетче масло
2-3 ванилии
1 шоколад за украса на еклерите;
цветни пръчици или кокосови стърготини
Начин на приготвяне:
В една тенджерка се слагат водата и олиото да кипнат,след което се изсипва наведнъж цялото брашно,като след прибавянето му се бърка много енергично някъде около 4-5 мин.,докато тестото започне да се отделя от стените на съда...
Сваляме съда от котлона,и оставяме така получената смес да изстине хубаво,защото ако прибавим яйцата в горещото тесто,то те ще се пресекат...А ние през това време се залавяме да си приготвим кремчето...
Разбиваме яйцата и брашното за кремчето хубаво на гладка смес,след което на тънка струйка прибавяме от горещото подсладено мляко,докато се затопли сместа,след което в обратен ред я връщаме обратно в горещото мляко,като се бърка енергично,за да не се пресекат яйцата.Технологията е както се приготвя гореща застройка на супа...всички жени,а и готвещи мъже знаят за какво става на въпрос.
Към така получения горещ крем прибавяме пакетчето масло и ванилиите,разбъркваме добре,докато маслото буквално се поеме от крема-ето че нашия крем вече е готов...пухкав,лек и вкусен.
Връщаме се обратно към тестото,което все още не е готово.Към застиналата смес от водата,олиото,и брашното се прибавят 8-те яйца ЗАДЪЛЖИТЕЛНО едно по едно,т.е. прибавя се едно яйце,бърка се,докато се поеме,и така до последното...
Така приготвеното лепкаво тесто може да се шприцова в подмазана с мазнина тава,или може просто да се оформят топчета с намазнени ръце,ВАЖНОТО в случая е бъдещите еклери да се разполагат на достатъчно голямо разстояние един от друг,защото при печенето увеличават обема си почти три пъти...Пекат се на 200 градуса около 20 мин...при вентилатор на печката.
Важно: желателно е еклерите да не се вадят веднага от фурната,а да се оставят поне 10-15 мин. на отворена вратичка и изключена фурна,за да не спаднат,защото сърцевината им е куха...друг показател,че са добре опечени е,че се отделят сами от тавичката-показател,че нямат остатъчна влага в тях.
Остана най-приятната част от цялата рецепта,а именно пълненето на еклерите с крем,което може да се направи по два начина,или с шприц-пош,или просто се прави малък срез отстрани на еклера или отдолу,и се пълни с лъжичка...така става обаче по-бавно...Напълнените еклери се украсяват с един разтопен на водна баня млечен шоколад.
Аз предпочитам черен,но ако се консумират от деца, за предпочитане е да е млечен....върху разтопения шоколад се поръсват цветни пръчици или кокосови стърготини,докато е топъл,за да полепнат...
Да Ви е сладко! :)
пп.Ако големината на еклерите като заготовка/тесто/ е с диаметър около 3 см,то от една доза излизат ориентировъчно около 35 еклера.
Аз обикновено правя половин доза,т.е. всички продукти се делят на две.
Апропо,някой да е правил пица от парено/варено тесто,да сподели впечатленията си дали е вкусноо:)
Прегледай рецептата. Има много неясни неща. Коригирай !!!!
цитирайОтдавна търсех тази рецепта. Преди години съм я ползвала, но я загубих. Тестото мисля че става и за пъжени толумбички. Зарадва ме:)
цитирайами питай какво толкова не ти е ясно,и ще ти го обясня в подробности стъпка по стъпка
цитирайВася,за нищо,и аз така...понеже ме боли гърло,и се поразрових в една моя стара тетрадка за рецепти,и ги видях...и реших да ги приготвя.
Да, и толумбичките се правят от варено тесто,само дето се шприцоват директно в
гореща мазнина,и след като изстинат,се сиропират...мммм-обожавам и тулумбички...
Дано след толкова сладко ми се оправи и гърлото:))
А,Вася, ще те помоля да публикуваш и ти някоя твоя рецепта за домашна торта,но да бъде лесна...веднъж помня,че опитах да направя торта "Гараш",но само изхабих продуктите:((
цитирайДа, и толумбичките се правят от варено тесто,само дето се шприцоват директно в
гореща мазнина,и след като изстинат,се сиропират...мммм-обожавам и тулумбички...
Дано след толкова сладко ми се оправи и гърлото:))
А,Вася, ще те помоля да публикуваш и ти някоя твоя рецепта за домашна торта,но да бъде лесна...веднъж помня,че опитах да направя торта "Гараш",но само изхабих продуктите:((
:)
http://www.youtube.com/watch?v=I-0P_ijVHwE
цитирайhttp://www.youtube.com/watch?v=I-0P_ijVHwE
Хей, хвана ме на тясно:)))
Кога ли правих за последен път торта?! Помня, че и аз се провалих на „Гараш“.
Всъщност, сещам се за една без печене, с желатин, бишкоти, течна сметана и портокалов сок. Лека за хапване и лесна за приготвяне. Ще си припомня рецептата и може да я постна.
А ти оздравявай скоро!
цитирайКога ли правих за последен път торта?! Помня, че и аз се провалих на „Гараш“.
Всъщност, сещам се за една без печене, с желатин, бишкоти, течна сметана и портокалов сок. Лека за хапване и лесна за приготвяне. Ще си припомня рецептата и може да я постна.
А ти оздравявай скоро!
което се приготвя с тях.:)
Особено тирамису...хаххах...май не съм толкова зле,щом си мисля само за ядене:)
Чакам я,да знаеш,обещаното си е обещано! :)
цитирайОсобено тирамису...хаххах...май не съм толкова зле,щом си мисля само за ядене:)
Чакам я,да знаеш,обещаното си е обещано! :)
Звучи вкусно, но е прекалено сложно за мен като изпълнение. Може и да се пробвам някой ден, когато съм в кондиция и имам настроение и време да се занимавам!:) Има една торта, която става много бързо, правя я често, вкъщи много я обичат и се приготвя буквално за 15-20 минути, според зависи колко скорострелно успяваш да намажеш блатовете със слепващата смес.:))))) Позволявам си да ви споделя рецептата и който е ентусиаст и му се хапва нещо сладко и бързо - може да се пробва. Трябват три готови блата, една кутия течен шоколад, една заквасена сметана в кутия 400гр. и за отгоре един бял шоколад, ааа да и един компот от праскови, кайсии, какъвто има под ръка. Смесват се сметаната с течния шоколад и се разбиват или на ръка или с миксер до получаване на хомогенна смес. После всеки блат се сиропира първо със сока от компота, а отгоре се маже с част от получената шоколадово-сметанова смес. Като се подредят блатовете със сместа се намазва и цялата торта отстрани. Най отгоре върху последният намазан блат се настъргва белият шоколад, но може да се сложат настъргани орехи, или други ядки, който каквото си избере и му пасва на вкуса, рецептата предпоставя творчество! ;) Слага се в хладилника да стегне около час-два и е готово за консумация! Туй то! Да ви е сладко!*
Прегръдка, Хлори!:))
Ели
________________________________________________
В края на всеки месец реших да давам признаци на живот
с някой и друг коментар... ;)
цитирайПрегръдка, Хлори!:))
Ели
________________________________________________
В края на всеки месец реших да давам признаци на живот
с някой и друг коментар... ;)
Само на пръв поглед изглеждат така,виж наистина "гълтат" доста време,и аз затова ги правя когато ме удари музата,а това е обикновено,когато съм болна и ми е противопоказано да се шляя напред-назад навън в студа...
Благодаря ти за интересното предложение,защото за мен пък приготвянето на торти е все още неусвоено,цяло изкуство,но твоята ще я направя,включвайки и малко цитрусови плодове,много примамливо ми звучи,а най-вече ме грабва с това,че се приготвя много-много лесно,което е голямо предимство в наши дни...
Ей,знаеш ли колко често си мисля за теб,и за сетен път се убеждавам във силата на мисълта,че тя твори чудеса;)))
Топли прегръдки,Ели,и се обаждай не само в края на месеца,смили се над нашите бедни,приятелски души,които остави тук...:))
цитирайБлагодаря ти за интересното предложение,защото за мен пък приготвянето на торти е все още неусвоено,цяло изкуство,но твоята ще я направя,включвайки и малко цитрусови плодове,много примамливо ми звучи,а най-вече ме грабва с това,че се приготвя много-много лесно,което е голямо предимство в наши дни...
Ей,знаеш ли колко често си мисля за теб,и за сетен път се убеждавам във силата на мисълта,че тя твори чудеса;)))
Топли прегръдки,Ели,и се обаждай не само в края на месеца,смили се над нашите бедни,приятелски души,които остави тук...:))
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.