Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.06.2013 08:20 - ТЕМА ЗА РАЗМИСЪЛ
Автор: hloris Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2832 Коментари: 6 Гласове:
17

Последна промяна: 20.06.2013 16:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
            НЯМА НЕНАКАЗАНО ДОБРО.

Какво според Вас се крие зад тези три думички.
И защо понякога,правейки според нас добро,то
това добро не е толкова добро за отсрещната страна.
Защо се получават тези разминавания?!
Изобщо подлежи ли на интерпретации истинското ДОБРО

Доброто само по себе си не трябва да е цел,
то просто трябва да е...начин на живот,
защото иначе се опорочава,превръщайки се
просто в сделка.
Истинското Добро не търси и не чака отплата!









Гласувай:
17



Следващ постинг
Предишен постинг

1. hinki - :)
18.06.2013 09:01
Това го казват мрънкащи хора, които се жалват, ако са се опитали да направят нещо, а някой не го е приел и не изпитва великата благодарност, която ТРЯБВА да изпитва.
цитирай
2. maybe - Всъщност както винаги зависи от ...
18.06.2013 09:23
Всъщност както винаги зависи от гледната точка, според нас добро а според други.. Един пример прочетен от някъде: Виждаме жена с малко дете и багаж, която се опитва да пресече пешеходна пътека, помага ме и а на следващата пряка я блъска камион! Не и помагаме и на следващата пряка всичко е ок. Та от тази гледна точка никога не можем да сме сигурни дали сме направили добро или зло.

hinki написа:
Това го казват мрънкащи хора, които се жалват, ако са се опитали да направят нещо, а някой не го е приел и не изпитва великата благодарност, която ТРЯБВА да изпитва.

Това не е добро, това е опит за сделка "аз ти давам ама и ти на мен ще дадеш".
цитирай
3. cinderellathespy - Добро vs Деяние - >Наказание
18.06.2013 23:12
Доброто е нещо, което носим вътре в себе си, в дълбокото, закодирано още с раждането. Вярвам, че всички хора се раждат добри, но средата, начина на живот, въобще комуникацията с другите може да изкриви това прекрасно човешко качество на душата до неузнаваемост с тежки последици за личността от гл.т. на общоприетите морални норми. От правна гл.т както казва професор Стойнов наказанието е мярка на държавна принуда, изразяваща се в засягане правата на осъдения, която е предвидена в закон и се налага от съд въз основа на него на физическо лице заради извършено от него престъпление и за да се постигнат определени в закона цели, като чрез нея деецът и осъщественото от него престъпно поведение се порицават от държавата. Позволих си да цитирам буквално правната терминология, защото тя ясно онагледява философският абсурд в някои общо известни сентенции. По закон не биваш осъждан защото си вършил добрини, а точно обратното – осъждат те и те наказват, защото си осъществил житейски и морално укоримо деяние (престъпление). Ясно и просто казано. Въпросната сентенция лично аз я разбирам като игра на думи, в която игра думата „ненаказано” е не на място. По-скоро разсъждавам я по линия на следната перифраза : „Не винаги сторено добро, връща еквивалентно добро”. Може би и затова, правейки добрини на другите или на самите себе си не трябва да очакваме нищо в замяна, защото нашите действия са просто всеки път едновременно и едно мъничко началото и същевременно една малка частица в един отдавна задвижен сложен процес, в който сме едновременно и творци, и участници, и победители, и жертви, и главни и второстепенни герои, и всичко и нищо. Да, в реалността често се случва и това – хора, на които сме помогнали ни забиват след време нож в гърба, водени от егоцентризъм, от завист, от болни амбиции, от емоционални фактори, от болестни фактори. Тежко се преболяват такива мигове, но след като ги имаме в житейския си път, със сигурност те ни се случват за да научим даден урок, да станем по-силни или по-слаби, да функционираме по – ефективно или пък да бъдем елиминирани от сложният обвързан човешки механизъм, който прави планетата Земя такава каквато Е – едно възможно за всички нас място за живеене.
Спокойна нощ! На мен ми е нещо щуровско и съм на Точка на кипене, хах :)))
Усмивки, hlori :)))
Ели
цитирай
4. makont - Просто е въпрос на очакване. Ако очакваш след ДОБРОТО благодарност,
19.06.2013 13:27
то тогава не е добро, а нещо направено, за да задоволиш собственото си его. "Направи добро и го хварли в морето". Получилият добрината дори не е нужно да знае кой го е направил. Това е направеното добро от добро сърце. Каквото и да ми струва, винаги ще помагам, когато има нужда, пък да става каквото ще! Това е моята теория. Усмивки!
цитирай
5. анонимен - За съжалиние има итакива хара на ...
20.06.2013 17:22
За съжалиние има итакива хара на които не можиш да им направиш и добро. Жив пример са тия, които подскачат сега по площадите при положение, че един човек се нагърбва да направи една камара социални стъпки и да спаси държавата от банкрут.
цитирай
6. minevv - мъдро
21.06.2013 11:46
мъдро
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: hloris
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2196052
Постинги: 1192
Коментари: 5412
Гласове: 17876
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031