Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2022 22:44 - Задушница
Автор: hloris Категория: Лични дневници   
Прочетен: 991 Коментари: 5 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Утре е Черешова задушница!
И след като е Задушница,което буквално означава за духа,
то защо се носи,мъкне и приготовлява толкова храна?!?
Пир за бездомните котки...аз нямам никакво желание да ходя на този ден,
да се бутам в навалицата,в стадото...обичам просто когато изпитам вътрешна потребност и необходимост,то да отида,и да си запаля свещичка,да си "поговоря"
наум с починалите ми близки хора..а вие как сте в това отношение?!?
За мен това е просто някакъв си фалш...и ми изглежда като като някакъв си абсурд и парадокс едновременно




Гласувай:
14



1. jupel - КУРТОАЗИЯ ...показВате
11.06.2022 12:24
Фалшива вежливост!

Колко сте извисена, нима това искате да си помисля,да си помислим ..ха ,ха!?
цитирай
2. hloris - Мислете си каквото си искате...това е ваш проблем,а не мой
11.06.2022 13:26
просто съм изразила това което мисля и чувствам от мои собствени наблюдения и преживявания...и благодаря за изразеното мнение,макар че не ми стана много ясно това "ха-ха?!" на края на коментара ви.

Всичко добро Ви желая!
цитирай
3. jupel - "просто съм изразила това което мисля и чувствам от мои собствени наблюдения и преживявания"
11.06.2022 20:38
..Вие го казахте..ха ,ха !


2. hloris - Мислете си каквото си искате...това е ваш проблем,а не мой
13:26
просто съм изразила това което мисля и чувствам от мои собствени наблюдения и преживявания...и благодаря за изразеното мнение,макар че не ми стана много ясно това "ха-ха?!" на края на коментара ви.

Всичко добро Ви желая!
цитирай
4. hloris - А вие живеете с голями преразсъдъци и отживелици...
11.06.2022 22:40
не разбирам защо точно в този ден трябва да се ходи на гробища,и да се отдава почит на мъртвите,след като можеш винаги,когато изпиташ вътрешна потребност хи необходимост да отидеш и да го (направиш?!?

Напомня ми по някаъв начин всичко това за манифестациите по Живково време...стадото под строй и на едно място,а аз определено не си падам по масовките,защото наистина когато ми е тъжно и се сетя за майка ми например,то мога да взема едни цветя и една свещичка,нещо,което е обичала докато е била жива и да отида до гроба и,да я почета,и за мен това е много по-естествено и непринудено,отколкото тези масовки,които налага и църквата....същото е и с православните празници..защо трябва да отида на точно определен ден да запаля свещичка за здраве,след като храмовете са отворени постоянно и мога да го направя по всяко време на годината...предпочитам да спазвам моите собствени морални ценности,които нося в сърцето си,да ги съблюдавам,отколкото да спазвам някакви си измислени от църквата празници....

Вярвам в Бог,но недолюбвам институцията църква,свещеници и тем подобни,защото превърнаха вярата на хората в доходоносен бизнес.
цитирай
5. donchevav - И аз имам подобна нагласа към този ...
12.06.2022 17:48
И аз имам подобна нагласа към този ден, Тони. Имаше я и майка ми - останала на 35 години вдовица, години наред "отскачаше" до гробищата през ден - през два, ей тъй, да си поговорела с татко. Преди Задушница подреждаше всичко по родовите ни гробове, прекопаваше цветята, сееше нови, китеше букети, букети... Но на самия ден не стъпваше на гробището. Сваряваше житце, правеше питка и баничка, някое ядене, което "татко обичал", запалваше свещ и ни приканваше да си вземем и да кажем: "Бог да прости". Помня, баба винаги я мъмреше - не се палели свещи за умряло в къщата на живи хора:) Но тя продължаваше да упорства.
И аз сега така - сготвих, подадох, седнахме, хапнахме, приготвих кутии с понос за две съседки и едни приятели, а на гробищата ходихме предния ден да почистим и подредим. Знам, че традицията е друга: да се прелее вино, да се прекади, да се поканят душите на мъртвите да похапнат - от Велики четвъртък са били сред хората, дошли са си гладни и жадни. И тук стигам до това, за което и ти се питаш, за духовното.
Не упреквам хората, които ходят на гробища в тия дни за почитане душите на мъртвите, напротив - те спазват традицията и това е прекрасно. Нямам нищо и против ония, които седмица предварително пускат във Фейсбук мрачни готически картинки със запалени свещи и траурни слова: "След няколко дни е Черешова Задушница. Да си спомним скъпите покойници"... Те си имат своя начин за почитане на деня.
Не съм асоциална, майка ми също беше общителен човек. Знам, че събирането на този ден за много хора, опечалени за своите близки, има положителен ефект - да поговориш с другите, да си спомните, да поменете заедно... да съпреживееш, да намериш отДУШник. Сигурно затова са и те, заДУШниците:) Не съм се замисляла колко институционни, надстроечни може да са - има нещо вярно в думите ти. Но аз не съм против - нека хората ходят по гробища, май даже това е правилното:)
Брат ми и жена му вчера в дъжда обиколиха 4 гробища в града и по селата с гробове на наши близки - запалиха свещ и заради мене. Не ми се сърдят, убедена съм, че и нашите скъпи покойници са ми простили вече - и не ме чакат точно на Задушница. Затова пък в останалото време ги навестявам често-често и гледам всичко да е наред:)))
Поздрави, Тони!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: hloris
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2193374
Постинги: 1192
Коментари: 5412
Гласове: 17875
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031