Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2022 14:08 - Филмите „Думи по стените на банята“ и „Песента на слона“ ни учат, че приемането на другия започва с това да не поставяме диагнозата му пред скоба
Автор: mimogarcia Категория: Изкуство   
Прочетен: 3121 Коментари: 2 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Много ми хареса филмът „Думи по стените на банята“. В него става дума за онова, което особено у нас, е табу, а именно може ли човек с биполярно разстройство, шизофрения и т.н. да живее нормално, да обича, да бъде обичан…
Ако трябва да сме честни – предразсъдъците пречат на хората с различни заболявания да живеят нормално, а не толкова самите болести. Масово не се наемат на работа хора с увреждания. Не увреждането им пречи да са изпълняват задълженията, а стереотипа „НЕнормален не може да се справи“. Знаем добре, че дори във фирми с обособена квота за хора с увреждания, на тях не им се дава шанс, а просто се назначават служители с фалшив ТЕЛК и готово, целта е изпълнена…
Абсурдно, но определението за ненормален е бариера за допускане на сляп, глух, човек без крайници до онова, което обозначаваме всички като нормален живот. Иронично е, но вярно.

И ми стана кеф, че във филма „Думи по стените на банята“ пречката за любовта между момиче и момче не е нежеланието на нейните родители, противопоставянето от страна на неговите, разминаването между светогледите, а независещата от него причина, че страда от заболяване. Смел подход е зададеш такава посока на сценария, на филма, защото веднага ще се появи някой /тоест много/ и ще рече „Защо пък това красиво момиче да си провали живота с неговото заболяване?“. Да, това е първата, водещата мисъл. Сякаш тя засенчва най-важното: пита ли го някой това хубаво момиче какво иска за себе си?! Дали пък не е склонна да рискува, да избере чувствата пред пресметливостта как може да намери друг Ромео, който не е обвързан с диагноза.
Дори момчето, главният герой, не я пита. Опитва се да я прогони от него, да я отврати, да я отблъсне. И как не? Той я обича, следователно не иска тя да страда, а в съзнанието му е заложено, че всеки около него страда.

Именно тук е разковничето, че човек е склонен да се самообвинява. Майка му плаче, защото няма лечение, и той веднага решава, че той е виновен. Знаете, така се случва и с децата на разведени родители. Според тях те са причината.
Не искам да спойлвам, но филмът има хубав финал. И то не само че двамата герои се събират, тоест успяват да го освободят от демоните му на омраза към себе си, а най-вече, че момчето успява да приеме пастрока си като истинска фигура на баща, който е до него, след като собственият му не е издържал заради диагнозата му.
Изводът е категоричен – всеки може да намери общност, която да го приеме. Няма как да се харесваме на всички, няма как всички да ни възприемат, но това не означава да се откажем, да загубим надежда, да спрем да търсим нашата група.

Щастлив съм, че това филм съществува. Той служи в две посоки. От една страна, за хората с даден недъг, заболяване да осъзнаят, че няма нужда да се самобичуват. От друга страна, че да приемеш другия започва с това да не поставяш диагнозата му пред скоба.

Спомням си Ксавие Долан в ролята на Майкъл в „Песента на слона“ какво каза на д-р Грийн, изигран от Брус Грийнуд – че иска да не чете досиетото му, а да го приеме на база разговора, който тече помежду им. На него му бе омръзнало да бъде представян пред останалите с болестта си, а не с личността си.






Гласувай:
1


Вълнообразно


1. exo - Миме, видеото не е твоя формат. Не се ...
11.01.2022 15:19
Миме, видеото не е твоя формат. Не се излагай.
цитирай
2. marana69 - ...докога, гладна Вампирке. докога!!? ште ядеш..ма й на
11.01.2022 17:33
зашо тормозиш, хората..маро Пескарска..Имаш вече
дебело Досие при инвестора..помисли си..

10.01 10:40 - muahaha лекуват те с твойто лека...
от: exo За постинг: ...

muahaha лекуват те с твойто лекарство пачавро
даже приятелят ти ти е бил един голям шут в тлъстия гъз
ама то не бяха лъжи и клевети кой ти искал 55К евро, с кого си спала, на кого си купувала телефони и маратонки
боклук

10.01 16:40 - защо те ритна тъй по мазния дирник? ...
от: exo За постинг: Снимките са мои..мои, мои..

защо те ритна тъй по мазния дирник? много беше смешно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mimogarcia
Категория: Новини
Прочетен: 1924894
Постинги: 1803
Коментари: 2944
Гласове: 1011
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031