Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2022 10:02 - Предай нататък
Автор: hloris Категория: Хоби   
Прочетен: 17072 Коментари: 20 Гласове:
14

Последна промяна: 29.04.2022 17:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg



Инатът е изчадие на глупостта,невежеството и арогантността.


                                                                                                    Принц дьо Марсияк




Гласувай:
14



1. morskipesni - Явно тоя принц е бил голям инат!
29.04.2022 10:18
При българите това качество се нарича УПОРСТВО и в основата на всеки успех.
цитирай
2. hloris - Коментирайте,моля,
29.04.2022 10:18
качество или недостатък е инатът?
цитирай
3. hloris - Две неща движат този свят...инатът и шубето
29.04.2022 10:23
morskipesni написа:
При българите това качество се нарича УПОРСТВО и в основата на всеки успех.


Благодаря за включването! :))
цитирай
4. hloris - ето и нашите управляващи...просто на инат...
29.04.2022 10:31
няма да плащаме на Русия в рубли,а може да купуваме скъпия втечнен газ от Америка,интересно на каква цена ще ни го доставят ?!?
и от кого ставаме зависими в случая...от други страни.
Интересно как ще се процедира,когато се наложи да се зареди с гориво нашата АЕЦ,и къде,кой ще приеме отработеното ни такова?!?
Въпроси,въпроси,на който тепърва ще видим отговорите

цитирай
5. morskipesni - Не, това на "управляващите" не е дори инат.
29.04.2022 10:39
Тяхното е позорен слугинаж насочен СРЕЩУ националните интерси и гарниран с безмозъчен идиотизъм. Така е понеже още ги търпим.
цитирай
6. valeska - ...
29.04.2022 11:44
До известна степен инатът е еквивалент на егоизма и инстинкта за самосъхранение, дори на лудостта. Той е първичен като страха и ни стимулира да продължаваме да блъскаме с глава стената, макар да знаем, че шансът да я съборим е минимален.
За управляващите просто нямам думи!
цитирай
7. barin - Здравей, Хлорис. Разлиоката между ...
29.04.2022 13:00
Здравей, Хлорис. Разлиоката между упорство и инат е много тънка. Мисля, че трябва човек да преценява дали нещо трябва да извърши и постигне на всяка цена. Обикновено практиката показва, че винаги трябва от нещо да се лишиш, за да постигнеш набелязаните цели. Важна е преценката какви са ползите и загубите при предприемане на нещо мащабно.
Поздрави!
цитирай
8. librarian - hloris, привет! :-)
29.04.2022 13:03
По постинга: Инатът за разлика от упоритостта където е споменато в 1 коментар е не полезно поведение. Инати се човек, който не може и отлично го знае! :-) Упоритостта е вече "инат" на моженето! :-):-) Знае човекът, че е трудно и дори пряко силите му, но се "инати" и рано или късно успява, та дори и да не е на 100%! :-)

По Вашия 4 коментар ще ме прощавате, но имам критични забележки. :-)

Първо, не ние се инатим как да плащаме на русия, а тя НАРУШАВА ДОГОВОРИТЕ СИ! Защото България има договори за доставки ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА и в тях изрично е посочено в каква валута се осъществяват плащанията! Следователно от наша страна НЯМА никакъв инат!

Второ, не мислите ли, че крайно си противоречите в това "а може да купуваме скъпия втечнен газ от Америка,интересно на каква цена ще ни го доставят"??!! Значи хем НЕ ЗНАЕТЕ на каква цена ще ни го доставят, хем вече сте заявила, че ще е скъпо!! Как става тази работа??

Трето, Вие май се заблуждавате, че отработеното ни ядрено гориво се утилизира в русия! АМИ НЕ, НЕ Е ТАКА! До 2032 година България има капацитета да го прави и го прави самостоятелно, в наши хранилища за първоначално съхранение! Така, че нека бъдем коректни и евентуално по този въпрос да говорим СЛЕД 2032 година, мммм? :-)
Тук един ПП: Член 287, параграф 4, алинея 2 от ДФЕС урежда тези въпроси на ниво ЕС, а ние, ако не се лъжа сме член на съюза! Хайде оставете експертите да си разбират от работата и не се затормозявайте по въпроси, които няма смисъл да обсъждаме, защото бихме го правили най-малкото профански, мммм? :-)

И накрая едно допълнение ЗА СЛЕД 2032 година: Тогава да му "мисли" Швеция! И тя го е измислила и действа вече 3 години с едни 43 млрд. $! Тоест, от русия отново ни най-малко нямаме нужда!
Ще кажете може би "Ами свежо гориво за АЕЦовете ни?" Ами ПРИЯТЕЛИТЕ НИ :-):-):-) САЩ още преди години предупредиха, че русия ще се опита да шантажира с енергоносителите. Тогава..... абе едно приятелче и колега малко встрани :-) внесе анализ и предложение за закупуване предварително от русия на резерв и България имаме такъв за функциониране на АЕЦовете ни до края на 2029 година! А вече се работи по това от 2024 да започне поетапно подменяне на същото с американско! :-)
Тоест, и за това нека се "тревожим" след цели 7 години! Сега се тревожете русия да не употреби атома по друг начин от БЕЗСИЛИЕ да се измъкне с достойнство от кашата, в която сама се насади. :-)
цитирай
9. panazea - Упорство е българската дума. Упорит , напорист, от упор.
29.04.2022 14:42
Инат е турската дума.
Ей това упорство , този инат ни е запазил 500 години Българи.
Това ни е съхранило.
Който не е бил упорит са го асимилирали по-хитрите гърци , турци и всякакви други.
Останали са Българи само упоритите !
Затова много ги е яд на нас Световните лидери , защото не могат да се справят с нашия инат !
цитирай
10. hloris - https://www.investor.bg/energetika/472/a/bylgariia-ima-iadreno-gorivo-za-aec-kozlodui-za-godina-i-polovina-napred-348251/
29.04.2022 20:09
това са данните относно нашата АЕЦ...ГОДИНА И ПОЛОВИНА НАПРЕД има ГОРИВО нашата АЕЦ

и относно газта....ще има поскъпване на газта от ПЪРВИ МАЙ С ЦЕЛИ 30%

толкова много ни обичат нашите "приятели" от така цъфтящия запад,че ни продават газта на ПАЗАРНИ ЦЕНИ.

А Иоще една статистика от днес,че 22,1 % от БЪЛГАРИТЕ живеят под прага на БЕДНОСТ унас,която е 504 лева...питам се като всеки нормален човек колко процента от населението у нас ще стане енергийно бедно от дата 1 май 2022 година...наистина мислете преди да пишете глупости.

и обсъждайте темата,а не какво написал автора на постинга,защото звучи отстрани погледнато като чисто заяждане.
цитирай
11. hloris - ...
29.04.2022 20:12
И още нещо от мен...бизнес и приятелство много трудно се съчетават,защото в ДНЕШНО ВРЕМЕ всеки гледа СВОЯ,СОБСТВЕН ИНТЕРЕС...само нашите управляващи в това отношение ...не...те просто се стараят да ни ПРОДАДАТ ПО-СКЪПО и да сервилничат с НАШИТЕ новигосподари, а не ПРИЯТЕЛИ
цитирай
12. hloris - https://www.kznpp.org/bg/novini/459-INFORMATsIONNO-SAOBShtENIE
29.04.2022 20:19
АЗ съм по фактите...ето какви са те...за тези,които искат да знаят как стоят нещата на практика

цитирай
13. librarian - hloris, добро утро! :-)
30.04.2022 07:39
hloris написа:
https://www.kznpp/bg/novini/459-INFORMATsIONNO-SAOBShtENIE
АЗ съм по фактите...ето какви са те...за тези,които искат да знаят как стоят нещата на практика

Като сте по "фактите", какво казват фактите за това от кога е съобщението?
цитирай
14. librarian - И въпреки, че май се опитвате да злорадствате, ще Ви обогатя все пак още общата култура, защото проумейте, че разпространението на слухове ражда проблеми.
30.04.2022 07:44
Когато една касета се изведе от употреба от реактора на АЕЦа ни, тя най-напред престоява 5 години в съоръжение за целта, което се намира в самата АЕЦ. Тоест, това изпратено в русия отработено гориво за което четете, но неправилно тълкувате, е от 2016 година. Което не е важно разбира се. Важното да се разбере това е, че ние не го изпращаме за съхранение, а реално го предаваме (ОЩЕТЕНИ на русия, СССР ПРЕДИ 1980 г. ни е плащал) за по-нататъшна обработка от тяхна страна за извличане основно на плутоний. Нещо, което ние не можем и сигурно поне още 200 години няма до можем да правим, защото ни дай да бърборим. Тук ме извинете, но без негативни чувства визирам и Вас! :-)
И от 2001 г. когато русия си върна до определена степен възможностите на СССР не можем да не постъпваме така, защото още в договорите по изграждането на централите ни са ни извити ръцете със задължението да им предоставяме тези отработени касети и ние понеже си спазваме договорите ЗА РАЗЛИКА ВИДЯ СЕ ОТ ТЯХ, го правехме! В настоящата ситуация вече май няма да го правим и то не от нас произтичащ разрива в отношенията ни с русия и Франция и Великобритания с охота ще ни отървават изцяло от това, което за нас е опасен отпадък и проблемен ангажимент, а за усвоилите технологията на ядрения синтез е нещо полезно и доходоносно като гориво за ММР.
А написах "изцяло" понеже Вие и това не знаете, hloris. Това, че в процеса който Ви описах накратко, след като русия извлече каквото може от касетите, ТЯ НИ ГИ ВРЪЩА ОБРАТНО ВЕЧЕ КАТО АБСОЛЮТЕН РАДИОАКТИВЕН ОТПАДЪК И НИЕ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА ГИ СЪХРАНЯВАМЕ ЗА СРОК ТО 100 ГОДИНИ (това са възможностите на депата ни в Козлодуй) ИЛИ ПЛАЩАМЕ НА ТРЕТА СТРАНА ДА ГО ПРАВИ НЕОТМЕНИМО!

Така, че толкова за говоренето Ви с факти. И Ви препоръчвам да прочетете отново края на заглавието на този мой коментар и се замислите върху прочетеното. :-)
цитирай
15. notfun - ''съхранило''..шо е туй..животно драга панацейно латерна ?))
30.04.2022 12:04

9. panazea - Упорство е българската дума. Упорит , напорист, от упор.
29.04 14:42
Инат е турската дума.
Ей това упорство , този инат ни е запазил 500 години Българи.
Това ни е съхранило.
Който не е бил упорит са го асимилирали по-хитрите гърци , турци и всякакви други.
Останали са Българи само упоритите !
Затова много ги е яд на нас Световните лидери , защото не могат да се справят с нашия инат !
цитирай
16. leonleonovpom2 - Здравей, Хлорис!
30.04.2022 16:10
Интересна тема за обсъждане поставяш!
Но първо да задоволя интереса на Юлия относно животното! То е консервирало или на Български-запазило! Но и съхранило е една прекрасна Българска дума!

Що се отнася до инат и упорит -книжовната дума е упорит! Разговорната- инат Така е и на френския Инат и упорит са с еднакъв смисъл, думата, книжовната и за двете значения е опиниатр! Но в разговорния, за инат има добавка-дебела глава или глава на муле! Впрочем, дебела глава е и на Български
Юлке, тук животните са две- книжовно и разговорно или улично, като уличните мастии!
цитирай
17. panazea - И сохрани его на многая лета !
30.04.2022 18:14
На многая лета!
Благоденственное и мирное житие,
здравье же и спасенние,
и во всем благое поспешение!
Подажд, Господи,
благочестивому и православному болгарскому народу
и сохрани его на многая лета!
Хор: Многая лета! (x 3)
цитирай
18. vencivaleri1951 - Хайде+ дамата" станала и газовичка
01.05.2022 09:05
[quote=librarian]По постинга: Инатът за разлика от упоритостта където е споменато в 1 коментар е не полезно поведение. Инати се човек, който не може и отлично го знае! :-) Упоритостта е вече "инат" на моженето! :-):-) Знае човекът, че е трудно и дори пряко силите му, но се "инати" и рано или късно успява, та дори и да не е на 100%! :-)

По Вашия 4 коментар ще ме прощавате, но имам критични забележки. :-)

Първо, не ние се инатим как да плащаме на русия, а тя НАРУШАВА ДОГОВОРИТЕ СИ! Защото България има договори за доставки ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА и в тях изрично е посочено в каква валута се осъществяват плащанията! Следователно от наша страна НЯМА никакъв инат!

Второ, не мислите ли, че крайно си противоречите в това "а може да купуваме скъпия втечнен газ от Америка,интересно на каква цена ще ни го доставят"??!! Значи хем НЕ ЗНАЕТЕ на каква цена ще ни го доставят, хем вече сте заявила, че ще е скъпо!! Как става тази работа??

Трето, Вие май се заблуждавате, че отработеното ни ядрено гориво се утилизира в русия! АМИ НЕ, НЕ Е ТАКА! До 2032 година България има капацитета да го прави и го прави самостоятелно, в наши хранилища за първоначално съхранение! Така, че нека бъдем коректни и евентуално по този въпрос да говорим СЛЕД 2032 година, мммм? :-)
Тук един ПП: Член 287, параграф 4, алинея 2 от ДФЕС урежда тези въпроси на ниво ЕС, а ние, ако не се лъжа сме член на съюза! Хайде оставете експертите да си разбират от работата и не се затормозявайте по въпроси, които няма смисъл да обсъждаме, защото бихме го правили най-малкото профански, мммм? :-)

И накрая едно допълнение ЗА СЛЕД 2032 година: Тогава да му "мисли" Швеция! И тя го е измислила и действа вече 3 години с едни 43 млрд. $! Тоест, от русия отново ни най-малко нямаме нужда!
Ще кажете може би "Ами свежо гориво за АЕЦовете ни?" Ами ПРИЯТЕЛИТЕ НИ :-):-):-) САЩ още преди години предупредиха, че русия ще се опита да шантажира с енергоносителите. Тогава..... абе едно приятелче и колега малко встрани :-) внесе анализ и предлож
цитирай
19. vencivaleri1951 - Русия не нарушава по същество договори,
01.05.2022 09:40
а не иска да се занимава с благотворителност По коректни договори и дръпнаха вече
300млрд долара и сега вой , че за нея западните пари са компроментирани.
Ние пък по католици и от папата-в случая и в буквален смисъл. Папата си напазарува рубли и тиарата си му е все още на главата, а и не прочетох да го укори някой, освен един панагюрски поп , който го анатемосал. Папата взел, че се пошегувал с попа и последният почнал да влиза в менструални цикли...
Повечето потребители на руски енергоносители си купиха или заявиха че ще купуват рубли. Къде е проблемът и ние да направим същото, още повече , че десетилетия сме го правили. Защо да купуваме долари и да товарим издръжката на сделката.
Без газ не можем да я караме. Азерският за който се точим има достатъчно руски компоненнт.Рафинерията ни е руска, централата с руски касети се зарежда..
Туризмът ни е с основен дял на руски туристи
Ще изядем и солта , и тоягите и ...другото
цитирай
20. leonleonovpom2 - Здравей, Хлорис
01.05.2022 15:09
Откакто написах за опиниатр на френски ,нещо ме човърка от тогава
Че правя пропуск,свързан с тази дума
И сега открих голямата близост между френската дума и българската- опъни се на някого или на нещо! На инат
Опъни- ориниатр!?

Хубав ден!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: hloris
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2229848
Постинги: 1192
Коментари: 5412
Гласове: 17940
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930