Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2021 12:10 - Етимология и любителска лингвистика
Автор: mt46 Категория: Хоби   
Прочетен: 4513 Коментари: 30 Гласове:
16

Последна промяна: 20.06.2021 22:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
Игорь
Этимология

Происходит от др.-русск. Игорь (Пов. врем. лет, СПИ и т. д.), ср.-греч. ᾽Ιγγωρ (Конст. Багр., Dе adm. imp. 9, 5), также др.-русск. Ин(ъ)гваръ (СПИ). И то и др. из др.-сканд. lngvarr, где первая часть имени — Ing — представляет собой имя скандинавского Бога плодородия (изобилия), а вторая — Varr — означает «воинство, сила». Первая форма более народная, вторая – ближе сканд. источнику. Использованы данные словаря М. Фасмера

https://ru.wiktionary.org/wiki/%D0%98%D0%B3%D0%BE%D1%80%D1%8C

Голол

Этимология

Происходит от сущ. гоголь — птица из породы уток-нырков, далее из др.-русск. гоголь (СПИ), ср.: укр. го́голь, чешск. собств. Hohol, польск. gogoł «Clangula glaucion», др.-польск. gogolica «fuligula». Ср. также: др.-прусск. gegalis «мелкий нырок», латышск. gegals «нырок» наряду с лит. gaĩgalas «селезень», латышск. gaĩgala «порода чайки», др.-исл. gagl «снежный гусь», голл. gagelen «гоготать». Редуплицированные образования или образования, связанные с гогота́ть, га́га, гага́ра. Использованы данные словаря
М. Фасмера
.

https://ru.wiktionary.org/wiki/%D0%93%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8C

image




Гагарин


Этимология

Происходит, вероятно, от слова гагара в первоначальном значении — водоплавающая птица преимущественно тёмной или чёрной окраски с громким голосом. Поэтому Гагарой иногда называли черноволосого, смуглого человека. По звуку, издаваемому этой птицей, Гагарой могли также прозвать хохотуна, а отсюда и весельчака-зубоскала.

Фамилия Гагарин относится к древним русским фамилиям. От них произошли три ветви обширного княжеского рода Гагариных.

https://ru.wiktionary.org/wiki/%D0%93%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD

image

ПП: А според Щапаров тези имена били с български произход. Игор – от "сигор"... Гогол – от "гугла"... Гагарин – от "гага"... Примери за любителска лингвистика... Ех, някои обичат да си врат гагата, дето не им е работата!...
А  птиците гогол и гагара дали са с български произход?...


https://shtaparov.blog.bg/politika/2021/06/18/bylgarski-imena-v-iztochna-evropa-igor-gogol-i-gagarin.1765940




Гласувай:
17



Следващ постинг
Предишен постинг

1. radostinalassa - Не съм виждала такива птици
19.06.2021 13:56
Първата не е ли водна патица? Русите са наши потомци и не бива да имаме лошо отношение към тях. Те са в 80% с хаплогрупа Р1а, която е европеидна. 80% от значимите открития са направени от славяни. Американци са дали на Русия разработката на атомната бомба, за да не бъде унищожен света.



цитирай
2. kvg55 - mt46,
19.06.2021 15:02
Мда!
Не си прав.
Българското е в основата на световното и особено на руското. Това сочат хаплогрупите
цитирай
3. notfun - :-))))
19.06.2021 15:39
..нали, затуй..ни набутаха..
в нета,смяххх и забава
за без пари...
я, скивай и бабабосса м?
цитирай
4. dobrodan - Не можем да се сърдим на Фасмер за някои пропуски.
19.06.2021 15:49
Трудът, положен от него, е фанстастичен и обикновено дава добър резултат.
Все още не мога да изведа убедително името Игор.
Ингвар е съвсем нормална за Скандинавия тюркоезична конструкция.
За другите две имена - видимо идват от названието на гагарката и пренесено към сходна с нея птица. В нашия език гага и човка се припокриват.
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
19.06.2021 16:21
Който свари, той ще натовари!

Когато нещо е с общ произход, нека е одушевено, братя и сестри, винаги ще се намери някой от тях да е облагодетелстван за сметка на другите! Било с нахалство, било с измама или с лъжа!
Сега, при положение ,че имаме най- старата държава в Европа с това и име, да се мъчат някои, при това и наши , да изкарат децата по стари от родителите е смешно ! При положение ,че в конкретния случай се търсят корени, да се изкара стъблото по- старо от тях, е смешно!
Русия, началото и е поставено от Киевска Рус А тя е наследник на Кубратова България Че е така го доказват много неща! Езикът им ,религията, с езикът в нея, учудил Българистът Юрий Венелин, какво прави той в нея, големият брат-също, при старите Българи, не че е по-възрастен, а по- голям като обем!
И да смятаме, че в езикът ни са влезли Руски думи, говори най- малкото за липса на самочувствие! От кой руски- староБългарският ли?
Вървеше един списък на признати руски фамилии с Български произход- 500 на брой Не си спомням кой беше авторът, но мисля ,че гласност му даде Чолаков Той не е любител или лаик Българист!Или Явор Шопов, май той беше!? Хабилитиран е ,доколкото знам!
Ние сме оцелели и благодарение на това ,защото сме запазили езика си! Затова Паисий във въведението си надава вой за езика!
Македонската империя е загинала бързо,защото е наложилила не нейният , а чужд език! Гърция я има физически, защото езикът и е наложен постфактум от Англия! Михаил Арнаудов, академикът, пише, че в Атина в седемнадесети век се говори само на арнаутски ?!Няма гърци в Атина!?
В тези петстотин фамилии фигурираха и Гогол , и Гагарин! Тургенев и Толстой- също!по спомени и -Пушкин
Когато ние сме се борели да възкръснем от пепелта, Екатерина Велика се е борела Русия да стане новата ИРИ! Тя дори, оправдала се е с липсата на наша печатана граматика, не е включила Българския в компаративните речници ?А имаше езици от рода на суахили?! Оттам е започнало изместването на Българския от водещото положение, за сметка на производния му руски! И обезличаването му

Извинявай ,но често общият поглед върху обекта дава по-добри резултати от дребнавото взиране в детайлите и уточняването на габаритите им
Както от космоса се виждат неща-рифове, находища на полезни изкопаеми, които специалистите на Земята откриват случайно!?....

Хубава вечер!
цитирай
6. dobrodan - Ваньо, тия 500 руски фамилии от български произход
19.06.2021 19:00
са в огромната си част от стария език. Бих добавил, от новия му вариант.
цитирай
7. shtaparov - Прав си- руснаците са го ударили на ...
19.06.2021 21:03
Прав си- руснаците са го ударили на любителска лингвистика,направили са сметки без кръчмар!
цитирай
8. shtaparov - са в огромната си част от стария е...
19.06.2021 21:06
dobrodan написа:
са в огромната си част от стария език. Бих добавил, от новия му вариант.

Стария език на "пра"-Българите прилича на ведически, авестийски и на "руски"- други въпроси?
цитирай
9. radostinalassa - Старият език в никакъв случаю не е тюркски
19.06.2021 21:07
Нарича се тракски или тръох булгарски.
цитирай
10. dobrodan - И нищо общо с категоричното ти твърдение,
19.06.2021 21:33
Щапаров.
Ето за всички нас 30 имена на български благороднически фамилии в руската аристокрация.
Ще чакам нетърпеливо да им извадиш ведическо-авестийския произход.
"АЛАБИНИ – според Веселовски от „алаба”, стара българска дума, означаваща награден. АХМАТОВИ – дворяни от 1582 година, преселници от Казан, от „ахмат” – възхваляван. БАЛАКИРЕВИ – в Литва от ХIV век. Освен прочутия шут Балакирев, има и известен композитор. БАРАКОВ – от „барак” – рошаво куче – дворяни от ХV век в Литва и Твер. БЕРДЯЕВИ – от „берди” – подарен, дворяни край Смолянск. Учени, философи. БИЧУРИНИ – тази фамилия е трансформирана в МИЧУРИНИ, от „бай чура” – богат богатир.

БУЛГАКОВИ – от „булгак” – горд човек. БУНИНИ – Прокуда Бунин, преселник от Казан, от този род е Иван Бунин, носител на Нобелова награда за литература. ГОДУНОВИ – фамилията в известен смисъл е спорна, произход - от „годун” – безразсъден човек. ГОГОЛ – от „гогул” – синя птица, преселници и в Полша, начало в Новгород 1459 г. ГОЛИЦИНИ – родоначалникът Борис Голицин от Казан бил претендент за руския трон. От фамилията има много учени, сенатори, военни.

ДЕРЖАВИНИ – от Казан. ЕЛЦИНИ – от „елч” – глашатай, дворяни от ХVI век.
ЖДАНОВИ – от „видждан” – религиозен фанатик. Заселили се в Русия по времето на Димитър Донски. КОРСАКОВИ – родоначалник Корсак, преселил се в Литва в края на ХIV век, от „корсак” – степен кон. Композитори, учени, военни. КОЧУБЕЙ – князе, Василий Кочубей, съратник на Петър І – от „коч” и „бей” – скигнически бей (княз). КУПРИНИ – в автобиографията си писателят А.И. Куприн пише, че прадедите му произхождат от град Наровчат. КУТУЗОВИ – от „кутуз” – сприхав, луд. НАГИ – руска фамилия, български князе от Казан.
Да си спомня някой героя от Унгарската революция от 1956 Имре Наги (?) РАХМАНИНОВИ – от „рахман” – милостив, много разпространена фамилия в древен Казан. От тази фамилия е композиторът Сергей Рахманинов. СУВОРОВИ – воини от ХV век, дворяни в Бежецк и Кашин, от „сувор” – конник. Легендата, че родоначалник е шведът Сувор, преселил се в Русия през 1662 година, е измислица. ТИМИРЯЗЕВИ – Тимиряз се преселва през 1403 година, за да служи на Великия княз Василий Димитриевич.

От „тимир я з” – железен воин. ТУРГЕНЕВИ – руски дворяни от ХVI век, преселили се родоначалници още през 1440 година. От „турген” – бистър, смел. Писателят Тургенев е от този род. ТУХАЧЕВСКИ – от „тухачи” – знаменосец. УЛЯНОВИ – фамилията е доста разпространена, води началото си от „улан” – юнак, момък, конник. УШАКОВИ – покръстени при Юрий и Роман, преминали на киевска служба, от „ушак” – дребен, нисък човек. ХРУШЧОВИ – първите преселници имали и фамилен герб, заселили се в Тулския уезд.

ШЕРЕМЕТИЕВИ – много знатна руска фамилия, графове, князе. Според А. А Зимин началото поставя Андрей Кобъла, преселил се през ХIII век при Александър Невски. Според Баксанов произходът е от българо-чувашката дума „шеремет” – нещастник, клетник. ШУКЛИНИ – ШУКШИНИ – дворяни от 1628 година, преселили се в Рус вероятно през 1455 година. От „шукля” – красиви мигли.

Опитвай, докато стане :):):)!
цитирай
11. mt46 - http://bolgari.org/prof__alfred_xalikov__ruski_istorik:_za_500_te_ruski_familii_s_bylgarski_proizxod-h-845.html
19.06.2021 21:47
„Волжските българи – твърди Татяна Ал-Булгари – са били цивилизационният катализатор за съседните народи”. Руските фамилии са особено благодатен чист източник за изследвания. Те са с особено консервативен характер поради ред стекли се исторически особености на живота в Русия.

Обособяването на фамилиите на населението порядъчно е изостанало в сравнение със Западна Европа и България. Дори през 1897 година се оказва след преброяването на населението, че 75 процента от руските граждани, особено сред селското население, нямат фамилии. Самоличността се доказвала, ако е необходимо, не с фиксирани документи, а с така наричани улични фамилии или с имената на известни съседи. Придобиването на фамилии е дълъг процес и завършва едва при съветската власт, когато се извършва масова паспортизация през декември 1932 – януари 1933 година.

Фамилии имали преди всичко дворянските родове и всичко може би е започнало под влияние на вливането на българската аристокрация в руския елит. Документирано е, че през 1555 година се говори за „държавно родословие” и паспортизация на знатните фамилии. Българските фамилии коренно се различават от традиционно руските. Последните са обикновено или на географски признак, или търговско-стопански, или на базата на прякори.
АХМАТОВИ – дворяни от 1582 година, преселници от Казан, от „ахмат” –
възхваляван.
БУЛГАКОВИ – от „булгак” – горд човек.
КОРСАКОВИ – родоначалник Корсак, преселил се в Литва в края на ХIV век, от „корсак” – степен кон. / Произхожда от думата от тюркски произход "карсак" (karsak - кратко). http://www.rodon/other/trs.htm#a13 1. KORSAK (татари.) Малка степна лисица, чиято козина е доста скъпа. Обяснение на 25 000 чужди думи, които са влезли в употреба в руския език, със значението на техните корени. - Михелсън АД, 1865 г. 2. КОРСАК (татари.) Малко хищно животно от рода кучета, което прилича на лисица . Речник на чужди думи, включени в руския език. - Чудинов А. Н., 1910./
цитирай
12. shtaparov - Марине,личното ти име е Българско!
19.06.2021 21:53
Китайци,гърци и "славяни" също намират смешни обясненип на неща,които не са им ясни,но ти тях не ги критикуваш- с Българите си се заял нещо,не ги обичаш май??!!
цитирай
13. mt46 - Здравей, Лео! Заинтригува ме с руските фамилии с български произход...
19.06.2021 22:09
5. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
16:21
"Който свари, той ще натовари!

Когато нещо е с общ произход, нека е одушевено, братя и сестри, винаги ще се намери някой от тях да е облагодетелстван за сметка на другите! Било с нахалство, било с измама или с лъжа!
Сега, при положение ,че имаме най- старата държава в Европа с това и име, да се мъчат някои, при това и наши , да изкарат децата по стари от родителите е смешно ! При положение ,че в конкретния случай се търсят корени, да се изкара стъблото по- старо от тях, е смешно!
Русия, началото и е поставено от Киевска Рус А тя е наследник на Кубратова България Че е така го доказват много неща! Езикът им ,религията, с езикът в нея, учудил Българистът Юрий Венелин, какво прави той в нея, големият брат-също, при старите Българи, не че е по-възрастен, а по- голям като обем!
И да смятаме, че в езикът ни са влезли Руски думи, говори най- малкото за липса на самочувствие! От кой руски- староБългарският ли?
Вървеше един списък на признати руски фамилии с Български произход- 500 на брой Не си спомням кой беше авторът, но мисля ,че гласност му даде Чолаков Той не е любител или лаик Българист!Или Явор Шопов, май той беше!? Хабилитиран е ,доколкото знам!..."
Киевска Рус не наследява Кубратова България...
Хайде да не си ги мерим – с руси, със сърби, с гърци, с чехи и т. н.! Това е инфантилно! Всеки народ, всяка държава има плюсове и минуси, възходи и падения... А и няма особено значение кой е бил по-първи, по-древен... Защото след време вторият, третият, четвъртият може да стана първи, може да се разместят позициите, както и става в историята...
цитирай
14. mt46 - ...
19.06.2021 22:22
shtaparov написа:
Прав си- руснаците са го ударили на любителска лингвистика,направили са сметки без кръчмар!

Имам един прост и логичен въпрос. Защо посочените от теб имена Игор, Гогол и Гагарин не се срещат в българския език!?...
цитирай
15. mt46 - Харесвам добрите, честните, достойните българи и българки...
19.06.2021 22:33
shtaparov написа:
Китайци,гърци и "славяни" също намират смешни обясненип на неща,които не са им ясни,но ти тях не ги критикуваш- с Българите си се заял нещо,не ги обичаш май??!!

Трудно понасям лъжите, фалша, спекулациите... Едва ли ще ми стигне времето да критикувам всичко смешно и абсурдно! Не знам китайски, нито гръцки език... Човек не може да обхване милиардите публикации в Интернет...
цитирай
16. mt46 - Да...
19.06.2021 22:40
radostinalassa написа:
Първата не е ли водна патица? Русите са наши потомци и не бива да имаме лошо отношение към тях. Те са в 80% с хаплогрупа Р1а, която е европеидна. 80% от значимите открития са направени от славяни. Американци са дали на Русия разработката на атомната бомба, за да не бъде унищожен света.
Гоголите са род патици. Родината им е С. Америка. Благодарение на летописите обаче се знае, че дори в Киевска Рус гоголите са били ценени заради пуха и са отглеждани на сушата. Фразеологизмът „да ходиш с гогол“ се формира чрез сравняване на човек с нея...




цитирай
17. mt46 - Или поне на половината свят... :)
19.06.2021 22:42
kvg55 написа:
Мда!
Не си прав.
Българското е в основата на световното.

цитирай
18. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
20.06.2021 00:07
https://www.kvantov-prehod/article/776/%D0%B7%D0%B0-500-%D1%82%D0%B5-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%84%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B8-%D1%81-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD

Ако от това не се появят, заглавието е "500 руски фамилии с Бълтарски произход"
цитирай
19. leonleonovpom2 - Ето материал на доц. Шопов!
20.06.2021 00:20
https://avitohol1.blog/politika/2014/01/22/genetichnite-danni-za-proizhoda-na-bylgarite-i-rodstvoto-im-.1230660
Относно генетиката на Българите!
Интересен е идводът му ,че 9 от десетте най-близки до нас народи са западноевропейски !? Да не го разказвам, трябва да се види!
цитирай
20. shtaparov - Прав си- руснаците са го ударили на ...
20.06.2021 01:40
mt46 написа:
shtaparov написа:
Прав си- руснаците са го ударили на любителска лингвистика,направили са сметки без кръчмар!

Имам един прост и логичен въпрос. Защо посочените от теб имена Игор, Гогол и Гагарин не се срещат в българския език!?...

По същата причина,по която имената СТАНКЕ и БЛАЖЕ не се срещат в Русенско а имената ПРОЙЧО и КОЙО- в Струмишко!
цитирай
21. shtaparov - Патешката етимология е добра за ...
20.06.2021 01:45
Патешката етимология е добра за езиците с имперски амбиции но не е добра за народа,който е въвел в употреба споменатите от мен и "суфлирани" от Марин имена а както е доказано с хиляди други примери,на нея определено не може да се вярва!
цитирай
22. radostinalassa - Руският език е древният български
20.06.2021 12:21
Русите са го запазили по - добре от нас с падежите му.Запазили са и древни български думи.Имперски амбиции са имали техните германски царе и царици, но народът си е народ.




цитирай
23. mt46 - Здравей, Лео! Благодаря! Вероятно ще публикувам материала в съкратен вид...
20.06.2021 21:57
leonleonovpom2 написа:
https://www-prehod/article/776/%D0%B7%D0%B0-500-%D1%82%D0%B5-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%84%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B8-%D1%81-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD

Ако от това не се появят, заглавието е "500 руски фамилии с Бълтарски произход"

цитирай
24. mt46 - Да, но не...
20.06.2021 21:59
shtaparov написа:
mt46 написа:
shtaparov написа:
Прав си- руснаците са го ударили на любителска лингвистика,направили са сметки без кръчмар!

Имам един прост и логичен въпрос. Защо посочените от теб имена Игор, Гогол и Гагарин не се срещат в българския език!?...

По същата причина,по която имената СТАНКЕ и БЛАЖЕ не се срещат в Русенско а имената ПРОЙЧО и КОЙО- в Струмишко!

Срещат се обаче Станка, Станчо, Блажо, Блажка /които са със същите корени/...
цитирай
25. mt46 - Етимологията е наука, от която не разбираш...
20.06.2021 22:05
shtaparov написа:
Патешката етимология е добра за езиците с имперски амбиции но не е добра за народа,който е въвел в употреба споменатите от мен и "суфлирани" от Марин имена а както е доказано с хиляди други примери,на нея определено не може да се вярва!

В един научен форум биха те скъсали от подигравки за такава публикация...
цитирай
26. shtaparov - Патешката етимология е добра за ...
21.06.2021 07:05
mt46 написа:
shtaparov написа:
Патешката етимология е добра за езиците с имперски амбиции но не е добра за народа,който е въвел в употреба споменатите от мен и "суфлирани" от Марин имена а както е доказано с хиляди други примери,на нея определено не може да се вярва!

В един научен форум биха те скъсали от подигравки за такава публикация...

Ще скъсам гьона с документи и факти на всеки спекулант,който се опита да говори глупости по адрес на Българите!
цитирай
27. shtaparov - Русите са го запазили по - добре от ...
21.06.2021 07:06
radostinalassa написа:
Русите са го запазили по - добре от нас с падежите му.Запазили са и древни български думи.Имперски амбиции са имали техните германски царе и царици, но народът си е народ.

Ти не бързай да тръбиш,че все друг бил вършел нашата работа,за да не се уапеш!
цитирай
28. shtaparov - https://www-prehod/article/...
21.06.2021 07:09
mt46 написа:
leonleonovpom2 написа:
https://www-prehod/article/776/%D0%B7%D0%B0-500-%D1%82%D0%B5-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%84%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B8-%D1%81-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD

Ако от това не се появят, заглавието е "500 руски фамилии с Бълтарски произход"


"Българският" произход на тези фамилии е спорен,понеже им е вменен от руско-татарски лъжеисторици и спекуланти към края на ХХ-ти век!
цитирай
29. shtaparov - Щапаров. Ето за всички нас 30 имена ...
21.06.2021 07:10
dobrodan написа:
Щапаров.
Ето за всички нас 30 имена на български благороднически фамилии в руската аристокрация.
Ще чакам нетърпеливо да им извадиш ведическо-авестийския произход.
"АЛАБИНИ – според Веселовски от „алаба”, стара българска дума, означаваща награден. АХМАТОВИ – дворяни от 1582 година, преселници от Казан, от „ахмат” – възхваляван. БАЛАКИРЕВИ – в Литва от ХIV век. Освен прочутия шут Балакирев, има и известен композитор. БАРАКОВ – от „барак” – рошаво куче – дворяни от ХV век в Литва и Твер. БЕРДЯЕВИ – от „берди” – подарен, дворяни край Смолянск. Учени, философи. БИЧУРИНИ – тази фамилия е трансформирана в МИЧУРИНИ, от „бай чура” – богат богатир.

БУЛГАКОВИ – от „булгак” – горд човек. БУНИНИ – Прокуда Бунин, преселник от Казан, от този род е Иван Бунин, носител на Нобелова награда за литература. ГОДУНОВИ – фамилията в известен смисъл е спорна, произход - от „годун” – безразсъден човек. ГОГОЛ – от „гогул” – синя птица, преселници и в Полша, начало в Новгород 1459 г. ГОЛИЦИНИ – родоначалникът Борис Голицин от Казан бил претендент за руския трон. От фамилията има много учени, сенатори, военни.

ДЕРЖАВИНИ – от Казан. ЕЛЦИНИ – от „елч” – глашатай, дворяни от ХVI век.
ЖДАНОВИ – от „видждан” – религиозен фанатик. Заселили се в Русия по времето на Димитър Донски. КОРСАКОВИ – родоначалник Корсак, преселил се в Литва в края на ХIV век, от „корсак” – степен кон. Композитори, учени, военни. КОЧУБЕЙ – князе, Василий Кочубей, съратник на Петър І – от „коч” и „бей” – скигнически бей (княз). КУПРИНИ – в автобиографията си писателят А.И. Куприн пише, че прадедите му произхождат от град Наровчат. КУТУЗОВИ – от „кутуз” – сприхав, луд. НАГИ – руска фамилия, български князе от Казан.
Да си спомня някой героя от Унгарската революция от 1956 Имре Наги (?) РАХМАНИНОВИ – от „рахман” – милостив, много разпространена фамилия в древен Казан. От тази фамилия е композиторът Сергей Рахманинов. СУВОРОВИ – воини от ХV век, дворяни в Бежецк и Кашин, от „сувор” – конник. Легендата, че родоначалник е шведът Сувор, преселил се в Русия през 1662 година, е измислица. ТИМИРЯЗЕВИ – Тимиряз се преселва през 1403 година, за да служи на Великия княз Василий Димитриевич.

От „тимир я з” – железен воин. ТУРГЕНЕВИ – руски дворяни от ХVI век, преселили се родоначалници още през 1440 година. От „турген” – бистър, смел. Писателят Тургенев е от този род. ТУХАЧЕВСКИ – от „тухачи” – знаменосец. УЛЯНОВИ – фамилията е доста разпространена, води началото си от „улан” – юнак, момък, конник. УШАКОВИ – покръстени при Юрий и Роман, преминали на киевска служба, от „ушак” – дребен, нисък човек. ХРУШЧОВИ – първите преселници имали и фамилен герб, заселили се в Тулския уезд.

ШЕРЕМЕТИЕВИ – много знатна руска фамилия, графове, князе. Според А. А Зимин началото поставя Андрей Кобъла, преселил се през ХIII век при Александър Невски. Според Баксанов произходът е от българо-чувашката дума „шеремет” – нещастник, клетник. ШУКЛИНИ – ШУКШИНИ – дворяни от 1628 година, преселили се в Рус вероятно през 1455 година. От „шукля” – красиви мигли.

Опитвай, докато стане :):):)!

Тези имена и фамилии не са Български друже- те са прекръстени на такива през ХХ век от разни татарски спекуланти! Някои от тези Българи,които живеят между Волга и Черно море са приемали ислямската именна система докато са били мюсюлмани- затова между тях се срещат и ислямски имена. За ислямизирания човек никакво кръвосмешение не е срамно- затова в ония години някои наши се смесили с прииждащите от изток тюрки и татари,а много от тях променили и езика си. Това е отговора на твоето питане- своя роден Български са запазили само онези нашенци,които живеят между Дунав и Самара!
цитирай
30. radostinalassa - Ти не бързай да тръбиш,че все друг бил вършел нашата работа,за да не се уапеш!
21.06.2021 17:16
В руския език има падежи, факт.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19164357
Постинги: 3687
Коментари: 45099
Гласове: 148922
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031