Постинг
22.09.2015 20:42 -
На вниманието на овощарите
Автор: hloris
Категория: Хоби
Прочетен: 1185 Коментари: 5 Гласове:
Последна промяна: 22.09.2015 21:32
Прочетен: 1185 Коментари: 5 Гласове:
1
Последна промяна: 22.09.2015 21:32
Както знаете вече аз имам градина...не много голяма,но за сметка на това
успявам на някакви си 350 кв.м да си засадя почти всичко,което пожелая.
Новата ми страст са овошните дървета,защотов къщи се консумират плодове в промишлени количества:)
Искам да попитам тези,които са вещи в овощарството да споделят как става т.нар.ашладисване на дърветата...
Защото четох,четох и разбрах,че има няколко метода да се прави това...на пъпка,под кората и т.н....
Имам вече две джанки/самонасяли се/,на които искам евентуално да си ашландисам кайсия...Кореновата с-ма на кайсията е крехка,докато тази на джанката е много здрава и най-вече дълголетна...
Та така,мили ми любители овощари-блогъри,бихте ли споделили с мен своя опит в това отношение...
Ще ви бъда безкрайно признателна и задължена..
А може и след някоя и друга година/живот и здраве/ да ви поканя и на вкусна плодова беритба.
Засега имам само 5 овошки,но смятам да ги увеличавам...
Има някакви си нови сортове-джуджета-плододаващи овошки.
Ще купувам от тях.
Чакам вашите препоръки с голям интерес.
пп.Ако споделите нещо и с какво пръскате овошките,то ще бъде прекрасно,защото там съм пълен лаик на този етап.
успявам на някакви си 350 кв.м да си засадя почти всичко,което пожелая.
Новата ми страст са овошните дървета,защотов къщи се консумират плодове в промишлени количества:)
Искам да попитам тези,които са вещи в овощарството да споделят как става т.нар.ашладисване на дърветата...
Защото четох,четох и разбрах,че има няколко метода да се прави това...на пъпка,под кората и т.н....
Имам вече две джанки/самонасяли се/,на които искам евентуално да си ашландисам кайсия...Кореновата с-ма на кайсията е крехка,докато тази на джанката е много здрава и най-вече дълголетна...
Та така,мили ми любители овощари-блогъри,бихте ли споделили с мен своя опит в това отношение...
Ще ви бъда безкрайно признателна и задължена..
А може и след някоя и друга година/живот и здраве/ да ви поканя и на вкусна плодова беритба.
Засега имам само 5 овошки,но смятам да ги увеличавам...
Има някакви си нови сортове-джуджета-плододаващи овошки.
Ще купувам от тях.
Чакам вашите препоръки с голям интерес.
пп.Ако споделите нещо и с какво пръскате овошките,то ще бъде прекрасно,защото там съм пълен лаик на този етап.
Ами, ако не си виждал, трудно можеш да си го представиш. Наистина има няколко начина и по различно време. /пролет или лято/. Пролетното е / в средата на март/ - режи се подложката /в случая джанка/ на известна височина /примерно метър/ сцепва се отгоре 3-4 см. и се пъхват в двата края две калемчета с по две пъпки, дебели около 0.5 см., подострени отдолу V образно на 2 -3 см. Корите на подложката и на калемите трябва да съвпаднат. След което подложката на цепката се стяга много здраво със сезал. Останалата дупка в средата се запълва с нещо - например стиропор или какво да е, за да не прониква мръсотия и вода. Накрая цялата операция се наплесква с овощарска замазка /може и с асвалт или парафин/ и се чака. И палиш една свещ в черквата.
Ако не се получи, през юли сцепваш кората на подложката на кръст, леко я запряташ и пъхаш вътре една пъпка, която предварително си обелил заедно с кората от дървото с желания сорт /кайсия и т.н/ . Щитчето с пъпката и част от листа трябва да е също около 2-3 см. След което стягаш здраво и отново замазваш. Ако след две седмици при леко побутване дръжката с листа падне - черпиш. Трябва да си наясно, че костилковите овошки много трудно се прихващат особено от неспециалисти, така че не се отчайвай при несполука! Прочее, в интернет /гугъла/ има безброй сайтове, където тези процедури са обяснени подробно и с картинки. Успех!
цитирайАко не се получи, през юли сцепваш кората на подложката на кръст, леко я запряташ и пъхаш вътре една пъпка, която предварително си обелил заедно с кората от дървото с желания сорт /кайсия и т.н/ . Щитчето с пъпката и част от листа трябва да е също около 2-3 см. След което стягаш здраво и отново замазваш. Ако след две седмици при леко побутване дръжката с листа падне - черпиш. Трябва да си наясно, че костилковите овошки много трудно се прихващат особено от неспециалисти, така че не се отчайвай при несполука! Прочее, в интернет /гугъла/ има безброй сайтове, където тези процедури са обяснени подробно и с картинки. Успех!
raders написа:
Ами, ако не си виждал, трудно можеш да си го представиш. Наистина има няколко начина и по различно време. /пролет или лято/. Пролетното е / в средата на март/ - режи се подложката /в случая джанка/ на известна височина /примерно метър/ сцепва се отгоре 3-4 см. и се пъхват в двата края две калемчета с по две пъпки, дебели около 0.5 см., подострени отдолу V образно на 2 -3 см. Корите на подложката и на калемите трябва да съвпаднат. След което подложката на цепката се стяга много здраво със сезал. Останалата дупка в средата се запълва с нещо - например стиропор или какво да е, за да не прониква мръсотия и вода. Накрая цялата операция се наплесква с овощарска замазка /може и с асвалт или парафин/ и се чака. И палиш една свещ в черквата.
Ако не се получи, през юли сцепваш кората на подложката на кръст, леко я запряташ и пъхаш вътре една пъпка, която предварително си обелил заедно с кората от дървото с желания сорт /кайсия и т.н/ . Щитчето с пъпката и част от листа трябва да е също около 2-3 см. След което стягаш здраво и отново замазваш. Ако след две седмици при леко побутване дръжката с листа падне - черпиш. Трябва да си наясно, че костилковите овошки много трудно се прихващат особено от неспециалисти, така че не се отчайвай при несполука! Прочее, в интернет /гугъла/ има безброй сайтове, където тези процедури са обяснени подробно и с картинки. Успех!
Ако не се получи, през юли сцепваш кората на подложката на кръст, леко я запряташ и пъхаш вътре една пъпка, която предварително си обелил заедно с кората от дървото с желания сорт /кайсия и т.н/ . Щитчето с пъпката и част от листа трябва да е също около 2-3 см. След което стягаш здраво и отново замазваш. Ако след две седмици при леко побутване дръжката с листа падне - черпиш. Трябва да си наясно, че костилковите овошки много трудно се прихващат особено от неспециалисти, така че не се отчайвай при несполука! Прочее, в интернет /гугъла/ има безброй сайтове, където тези процедури са обяснени подробно и с картинки. Успех!
Ще опитам и по двата метода.
Чувала съм също,че ножчето,с което се работи трябва да бъде много остро.
Самото стебло ли се сцепва?!
Колкото е голяма подложката,то правилно ли съм разбрала,че толкова трябва да бъдат големи и калемите?!
А те от коя част на овошката се изрязват?
Май нещо много-много не схванах...но аз съм упорита,и мисля,че ще се справя и сама.
https://www.google/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=6&cad=rja&uact=8&ved=0CC4QFjAFahUKEwim8KKC7I3IAhVHBiwKHRQ4DuM&url=http%3A%2F%2Fnapravisam.net%2F%3Fp%3D4358&usg=AFQjCNEvxQjkt8I3l8KUxLckDsoC2LGNEw
цитирайПишеш в "гугъл" присаждане на овошки и ти дават всичко
цитирайraders написа:
Пишеш в "гугъл" присаждане на овошки и ти дават всичко
точно така и направих...
Доста подробно е обяснено.
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.