Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2019 21:44 - Утре е Никулден....време е за пълнен шаран
Автор: hloris Категория: Рецепти   
Прочетен: 181 Коментари: 2 Гласове:
10




Утре е Никулден,и по традиция на този ден на трапезата се поднася пълнен шаран....
Тук няма да обясняваме,че шаранът трябва да е около 2 кг,хубаво да е изчистен от люспите/внимавайте да не падат на пода при почистването,защото е на загуба на пари/.
И така....купили сме си вече нашия шаран,почистили и измили,след това го осоляваме хубаво,и го поливаме обилно със сока от 2 лимона.
Това е хубаво да се направи още тази вечер....и в хладилника до утре.

Ето и необходимите продукти  за плънката на нашия шаран:
1 шаран около 2 кг
4- 5 главички кромид лук
300 гр орехови ядки начукани на по-едро
300-400 гр доматена салца
1 1/2 кафена чашка олио
100 гр стафиди/ по желание/
чер пипер
червен пипер
девисил
сокът от 2 лимона
1 чаша бяло вино
готово тесто,или фолио за покриване

Начин на приготвяне:
нарязаният на ситно лук заедно с доматената салца ги задушаваме в мазнината,докато се поизпари водата и лукът омекне.Добавяме и наситнените орехи в блендер.Прибавяме и останалите подправки като черното и червеното пиперче,нарязания девисил,и по ваше желание и евентуално стафидите/аз обичам кисело-сладкия вкус,който се получава в случая/.
Объркваме цялата тази смес,и я държим на огъня около 1-2 минути още.
И започваме да пълним шарана с така приготвената смес.
Може и като го напълним да го зашием с клечки за зъби....аз предпочитам наистина да го избродирам....зашивам го с губерка и конец,който след опичането изваждам.
Така напълнения шаран поставяме в тавичка с малко вода на дъното и бялото вино....хубаво става,ако имате подръка няколко измити лозови пръчки за отдолу,но става и без тях.
Ако сме купили тесто,то покриваме вече напълнения шаран с него,и го поставяме във фурната за около 1 1/2 часа на вентилатор на печката на 190  градуса.
Другият,по-лесен вариант е просто с фолио хубаво да обвием тавичката,в която сме сложили нашия шаран за печене.И пак във фурната.

Гарнираме според нашите вкусови предпочитания...с картофки,с туршия,кой както го обича в случая....аз предпочитам сварен бял ориз с куркума.

Да Ви е сладко! :)

И весел празник на именниците!
Да им е живо и здраво името



Гласувай:
10
0



1. hloris - http://ellia.blog.bg/recepti/2014/02/03/pystyrva-na-furna.1234816
05.12.2019 23:45
за тези,които не обичат шарана като риба.
цитирай
2. hloris - И още подходящи за скара риби тук:
05.12.2019 23:48
скумрия норвежка,
сьомга котлети
лаврак

Подходящи риби за пържене и паниране с панировка патафри
мерлуза
бяла риба,
океански хек
и мозъкът ми блокира,защото спя вече....всички постни риби са подходящи за панировка и пържене
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: hloris
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1010548
Постинги: 958
Коментари: 4098
Гласове: 11047
Календар
«  Февруари, 2020  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829