Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2015 20:03 - От master chef за Никулден
Автор: hloris Категория: Рецепти   
Прочетен: 1485 Коментари: 7 Гласове:
9

Последна промяна: 09.12.2015 15:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Вчера,докато си правех нещо в кухнята,попаднах на едно предаване,в което един от водещите на кулинарното предаване сподели ето тази рецепта,която смятам лично аз да изпробвам на Никулден.
Ето я:
филенца от херинга
два вида горчица/за предпочитане едната да е дижонска/
сока от един лимон
лимонова кора
черно пиперче

Филенцата от херингата се запичат на грил-тиган за по една минута от двете страни.
Прави се марината от по-горе споменатите подправки,и се потапят директно в нея.
Сервират се със зелена салата за гарнитура:)

пп.Някой,ако знае какво да бъде съотношението на подправките,то да пише,защото  не беше упоменато от въпросния.Аз ще го правя по усет...проба...опит...проба.

И още,някой,ако е приготвял лаврак,то да ми постне рецептата тук,защото много се колебая дали да не правя тази риба на празника.




Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. hloris - Хайде да ви постна тук и една традиционна рецепта за никулденски шаран,
02.12.2015 00:25
понеже ме мързи да пиша друг пост.

Значи отивате и си купувате един жив шаран около 2 кг да бъде...
Отивате си в къщи и го умъртвявате,ако можете сами естествено...
Изчиствате внимателно люспите,като внимавате да не попаднат на пода....
не е на хубаво...нещо се правеше с тях,но вече не си го спомням...

И така измитият шаран,осолен,и престоял около 40 минути го напълвате с тази ароматна смес,приготвена от:
1/2 буркан от доматена салца
1 к.чашка ситно нарязани орехи,
3-4 глави лук ситно нарязани

Запържвате ситно нарязания лук,добавяте и доматена салца,сгъстявате сосчето,
добавяте и ситно нарязаните орехови ядки.
Така получената смес ароматизирате с настъргано черно пиперче,подправката калоферче,сол на вкус,малко пресен девисил,и напълвате коремчето на шарана.
Зашивате...слагате го в тавичка,и около него поставяте част от плънката,ако вие останала от пълненето...Отгоре задължително нареждате кръгчета от лимон.
Има два варианта да задушите така напълнения шаран.
Първият е да го "завиете" хубаво с тесто,другия по-бърз вариант е просто да облепите хубаво тавичката,в която го печете с алуминиево фолио.
На дъното на нея посипвате предварително около два пръста вода.
Печете около 1 час,след ка.оето махате фолиото,и допичате още половин час.
Ако сте покрили шарана с тесто,то просто го допичате още половин час на долен реотан.
Да Ви е сладко! :)

пп.Забравих да спомена,че всички продукти за плънката се задушават в 100 мл растително масло по ваш вкус и избор.
цитирай
2. donchevav - Привет, Хлори! Хубава рецепта - ...
02.12.2015 09:47
Привет, Хлори! Хубава рецепта - класическа! И много навременна - Никулден чука на вратата.
Плънката ти изглежда много ароматна. Аз слагам и 5-6 ситно нарязани краставички и шепа стафиди. Поставям на дъното на тавата нарязани лозови пръчки, а върху тях полагам шарана - да не залепне и изгори отдолу. Никога не поставям фолио - това е риба - пече се за около 30 минути на 180 градуса и добива златист и хрупкав цвят, а иначе стои като варена. Когато сме повече хора, слагам цял буркан краставички и пакетче стафиди - 100г /много са хубави, като набъбнат, пълни с кисело-сладък сок/. Тази част от плънката, която ми остане, разпределям в тавата около шарана - става чудесна гарнитура и гостите обикновено наблягат на нея - много е интересна и вкусна.
Поздрави, Хлори! Весела подготовка за празника!
цитирай
3. hloris - Здравей,Вени! :)
02.12.2015 11:51
donchevav написа:
Привет, Хлори! Хубава рецепта - класическа! И много навременна - Никулден чука на вратата.
Плънката ти изглежда много ароматна. Аз слагам и 5-6 ситно нарязани краставички и шепа стафиди. Поставям на дъното на тавата нарязани лозови пръчки, а върху тях полагам шарана - да не залепне и изгори отдолу. Никога не поставям фолио - това е риба - пече се за около 30 минути на 180 градуса и добива златист и хрупкав цвят, а иначе стои като варена. Когато сме повече хора, слагам цял буркан краставички и пакетче стафиди - 100г /много са хубави, като набъбнат, пълни с кисело-сладък сок/. Тази част от плънката, която ми остане, разпределям в тавата около шарана - става чудесна гарнитура и гостите обикновено наблягат на нея - много е интересна и вкусна.
Поздрави, Хлори! Весела подготовка за празника!


Много ти благодаря за допълнението,особено за киселите краставички и стафидите...аз стафиди слагам в постните зелеви сърмички за Бъдни вечер,
нистина е много вкусно с това смесване на кисело-сладкия вкус.
Аз винаги слагам фолио,защото по този начин се убива миризмата на тиня.
Не зная,традиция е да се яде шаран на този ден,но в къщи не го долюбваме много,
и напоследък просто на този ден купувам някаква друга риба,но не и шаран.

Хубава рецепта,личи си,че освен прекрасните ти стихчета,си и една умела кулинарка.

Весел празник и на теб! :)
цитирай
4. milady - Хлори ,супер идея си подала ,мила..Кой не обича Празничната Трапеза у дома.
02.12.2015 19:08
Аз обичам месо на скара/ риба също...
А,моят свекър ми даде съвет,като млада булка,
да опитам и Ципура..
Много е лесна рецептата ,а рибата е една от
най-най вкусните.Моля,опитайте поне веднъж.

Хубаво почистете ципурите, като премахнете и вътрешностите.
Хубаво натъркайте със сол и черен пипер от вън и вътре ,
и със счукан чесън по желание отвътре.
Във всяка ципура сложете резени лимон и накълцан магданоз.
Намажете рибите отвън с олио или зехтин ..
и сложете да се пекат на загрян грил или грил тиган.
От време на време ги пръскайте с лимонов сок ,
и ги обърнете на 2-3 пъти. Цялото печен отнема около 15 минути
Гарнира се пожелание / ориз ,гъби, картофи соте или на пюре...
със задълж. зелена салата ...касперси и...сусам/ отгоре..
за мен ..колкото повече, толкова повече...
Обезателно бяло вино и..камина наблизо/ с любимото домашно “животно“.
Наздраве на всички :))) Весел Празник !
цитирай
5. hloris - milady
02.12.2015 23:10
milady написа:
Аз обичам месо на скара/ риба също...
А,моят свекър ми даде съвет,като млада булка,
да опитам и Ципура..
Много е лесна рецептата ,а рибата е една от
най-най вкусните.Моля,опитайте поне веднъж.

Хубаво почистете ципурите, като премахнете и вътрешностите.
Хубаво натъркайте със сол и черен пипер от вън и вътре ,
и със счукан чесън по желание отвътре.
Във всяка ципура сложете резени лимон и накълцан магданоз.
Намажете рибите отвън с олио или зехтин ..
и сложете да се пекат на загрян грил или грил тиган.
От време на време ги пръскайте с лимонов сок ,
и ги обърнете на 2-3 пъти. Цялото печен отнема около 15 минути
Гарнира се пожелание / ориз ,гъби, картофи соте или на пюре...
със задълж. зелена салата ...касперси и...сусам/ отгоре..
за мен ..колкото повече, толкова повече...
Обезателно бяло вино и..камина наблизо/ с любимото домашно “животно“.
Наздраве на всички :))) Весел Празник !


Леле каква вкусотия си изброила тук...не зная за ципурата,малко е прехвалена според мен,и като зная откъде идва,от Виетнам,и някъде четох преди време,че е даже и отровна,в смисъл,че има някакви си живачни съединения в нея...но определено е вкусна.
В къщи обичаме риба,яла съм ципура един-единствен път...
Иначе рецептата ти си я бива,аз само бих заменила рибата ципура със...сьомга...
ммммм....една от любимите ми риби,на скара просто е върха...опитай и ти...
за мен това е царицата на рибите,наред с пържолки от сом.
цитирай
6. hloris - дресинг за глазиране на риба на скара,особено сьомга
03.12.2015 00:38
лимонов сок-з суп.л.
мед-1/2 ч.л.
чесън-1 скилидка пресована
сол
черен пипер
копър-пресен 2суп.л.ситно нарязан
зехтин -2 суп л.

Смесвате съставките в една купа...и намазвате котлетите/филенцата/ от сьомга с нея.
Отлежават половин час в хладилник.
Процеса се нарича гланциране,защото се получава много хубава гланцирана коричка,а соковете на рибата се запазват изцяло,и вкуса е...уникален.
цитирай
7. milady - Това си крадвам,Хлори..аз съм голяма фенка на съомгата. Мерси, мила !
03.12.2015 11:39
hloris написа:
лимонов сок-з суп.л.
мед-1/2 ч.л.
чесън-1 скилидка пресована
сол
черен пипер
копър-пресен 2суп.л.ситно нарязан
зехтин -2 суп л.

Смесвате съставките в една купа...и намазвате котлетите/филенцата/ от сьомга с нея.
Отлежават половин час в хладилник.
Процеса се нарича гланциране,защото се получава много хубава гланцирана коричка,а соковете на рибата се запазват изцяло,и вкуса е...уникален.

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: hloris
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2197376
Постинги: 1192
Коментари: 5412
Гласове: 17876
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031