Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2014 20:36 - Мекичките на Теди
Автор: hloris Категория: Рецепти   
Прочетен: 1621 Коментари: 4 Гласове:
14

Последна промяна: 19.11.2014 21:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
От близо два месеца обещавам на Теди/сина ми/ да му направя мекички,и все не ми остава време/боже,каква майка съм!/ да си измеся тесто.
Е,вчера успях,та Теди си похапна хубаво мекички две сутрини подред...

Искам да споделя рецептата с вас,защото наистина стават страхотни мекички,топящи се в устата...

Ето и необходимите продукти за 1/2 доза:
брашно около 600 gr за  меко тесто/аз работя вече по усет/
150мl топло прясно мляко
1 пакетче суха френска мая
1ч.л. захар
1/2 кофичка кисело мляко по избор със загасена в него 1ч.л. сода за хляб
1 яйце
1 с.л.сол

Брашното се пресява,прави се кладенче в средата,слага се солта,яйцето,след това бухналата мая,която предварително сте разтворили в прясното мляко с лъжичката захар,замесвате тесто,след което прибавяте и киселото мляко,и месите до получаване на гладко меко тесто,което не трябва да се лепи по ръцете ви-целия процес отнема около 30 минути/поне аз се справям за толкова/...при добро измесване по тестото се получават шупли към края на месенето.
Готовото тесто прехвърляте в чиста купа,покривате с домакинско фолио,и оставяте/ако в къщи не ви е топло/,то във фурната на около 25 градуса да бухне,да увеличи поне три пъти обема си...
Късате малки топчета от него,разтегляте с ръце,и пържите в достатъчно количество силно сгорещено олио-желателно е в касерола.
Може да гарнирате готовите мекици с някакво сладко по ваш избор,или просто да ги поднесете,поръсени с ванилова пудра захар...
От тази доза излизат може би около 35 средно големи мекички,нито големи,нито малки.
А може просто половината тесто да го загънете/намазвате го с олио/ в едно найлоново пликче,и хоп,в хладилника...и след няколко дни да си приготвите и пици от него...това зависи от вашите предпочитания.

Това тесто издържа няколко дни в хладилник.
пп.Ако го държите в хладилник,то е просто задължително преди да работите с него,да го оставите да се аклиматизира поне един час на стайна температура-важно е.

Да ви е сладко! :)





Гласувай:
14



1. tikoev - Изкушаваш ме по никое време! :))...
20.11.2014 11:49
Изкушаваш ме по никое време! :))
http://www.bulgaren.org/melangebulgaren/wp-content/uploads/2011/10/%D0%BC%D0%B5%D0%BA%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B83.jpg
цитирай
2. makont - Благодаря, ще опитам.
20.11.2014 13:37
Аз като голяма хитруша просто си вземам готово тесто за мекици и пици от супера и също стават страхотни, но друго си е сам да си измесиш тестото. Поздрави!
цитирай
3. donchevav - И аз още в събота ще опитам! Благо...
20.11.2014 17:12
И аз още в събота ще опитам! Благодаря! Поздрави!
цитирай
4. metlichina - истинско, автентично..
30.11.2014 19:22
пиршество с мекички.. иска ми се да ги опитам..
поздрав сърдечен за теб..
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: hloris
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2222702
Постинги: 1192
Коментари: 5412
Гласове: 17925
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930