Постинг
02.02.2014 14:53 -
Нещо любимо-телешко варено
Автор: hloris
Категория: Рецепти
Прочетен: 2583 Коментари: 7 Гласове:
Последна промяна: 02.02.2014 16:07
Прочетен: 2583 Коментари: 7 Гласове:
12
Последна промяна: 02.02.2014 16:07
Продукти:
600 гр телешко месо
2 по-големи моркова
2 глави кромид лук,по възможност 20 по -дребни лукчета,предварително запечени,които се поставят цели;
100 мл олио
1/3 консерва домати
10 средно големи картофа
листенца нарязана целина
Приготвяне:
Сварява се телешкото месо/аз лично го варя в обикновена тенджера,за да го отпенвам/,а може и да се кипне в тенджера под налягане,след като го отпените....Прибавят се нарязаните на колелца моркови,лука се нарязва на шайбички, картофите на кубчета...След като се посварят картофите,се прибавят доматите от консервата,и целината,и се овкусява със сол на вкус...
Хубаво е,ако телешкото се приготви не с обикновен лук,а с малки бейби лукчета,които преди това са запечени-
бульончето на телешкото придобива много приятен жълтеникав цвят и вкуса му е невероятен ...разликата е просто убийствена в полза на малките запечени лукчета,препоръчвам този вариант...
Бон апети! :)
пп.продуктите са за четири порции
600 гр телешко месо
2 по-големи моркова
2 глави кромид лук,по възможност 20 по -дребни лукчета,предварително запечени,които се поставят цели;
100 мл олио
1/3 консерва домати
10 средно големи картофа
листенца нарязана целина
Приготвяне:
Сварява се телешкото месо/аз лично го варя в обикновена тенджера,за да го отпенвам/,а може и да се кипне в тенджера под налягане,след като го отпените....Прибавят се нарязаните на колелца моркови,лука се нарязва на шайбички, картофите на кубчета...След като се посварят картофите,се прибавят доматите от консервата,и целината,и се овкусява със сол на вкус...
Хубаво е,ако телешкото се приготви не с обикновен лук,а с малки бейби лукчета,които преди това са запечени-
бульончето на телешкото придобива много приятен жълтеникав цвят и вкуса му е невероятен ...разликата е просто убийствена в полза на малките запечени лукчета,препоръчвам този вариант...
Бон апети! :)
пп.продуктите са за четири порции
каротиновата запръжка от настъргани и запържени моркови,след което се прецеждат и се прибавя към вареното само мазнината.Най доброто варено се постига с телешки джолан!
цитирайсъгласна съм,че от джолана става най-вкусното варено-що се отнася до каротиновата
запръжка,то в моята кухня не се практикуват такива,мисля,че така е по-здравословно:)
цитирайзапръжка,то в моята кухня не се практикуват такива,мисля,че така е по-здравословно:)
Облизвам си пръстите, защото обожавам телешкото месо!
цитирайИ ас така го правя, ползвам тенджера под налягане, но морковите ги режа на тънки дълги пръчки.
цитирайНе си написала кога слагаш олиото. Аз не ползвам такова в моята рецепта, карам на естествената мазнина от месото.
цитирайАми аз обикновено слагам олиото след отпенването на месото,т.е. то да ври заедно с
него.Слагам мазнина,защото обикновено го правя от телешки шол,и мазнината е много
оскъдна,може по твое усмотрение да я намалиш наполовина,или може и без мазнина,но в къщи така го харесват повече:)
Ако го вариш в тенджера под налягане,то мазнината се слага след сваряването на месото.
цитирайнего.Слагам мазнина,защото обикновено го правя от телешки шол,и мазнината е много
оскъдна,може по твое усмотрение да я намалиш наполовина,или може и без мазнина,но в къщи така го харесват повече:)
Ако го вариш в тенджера под налягане,то мазнината се слага след сваряването на месото.
скъпи домакини, месото се готви или без мазнина или с животинска такава,
която не трябва да се подлага на топлинна обработка, а се слага след като изключите печката, малко да къкри преди консумация.
постните ястия със зехтин, а месните с малко масло, не с мас!:)
да бе,лично на мен ми стои сурово така олиото,освен това моето ястие спира да къкри веднага,защото готвя на газ...
Най-добре според мен се получава ястието,когато се използват две мазнини в съотношение 50:50
примерно олио и мас,или олио и масло,зехтина е идеален за подправяне на салати
цитирайкоято не трябва да се подлага на топлинна обработка, а се слага след като изключите печката, малко да къкри преди консумация.
постните ястия със зехтин, а месните с малко масло, не с мас!:)
да бе,лично на мен ми стои сурово така олиото,освен това моето ястие спира да къкри веднага,защото готвя на газ...
Най-добре според мен се получава ястието,когато се използват две мазнини в съотношение 50:50
примерно олио и мас,или олио и масло,зехтина е идеален за подправяне на салати
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.