Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03.2014 23:00 - Възможно ли е или е утопия?
Автор: hloris Категория: Политика   
Прочетен: 1321 Коментари: 5 Гласове:
17

Последна промяна: 04.03.2014 23:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Възможно ли е страна като нашата да води самостоятелна външна политика,без непрекъснато да
се следваме нечий модел на поведение,а съобразявайки се и изхождайки от това с какви природни ресурси разполага страната ни...
Възможно ли е да се превърнем в една "Швейцария на Балканите",следвайки една своя ,собствена,неутрална външна политика?!
Зная,че някой ще ме опровергае,че сме бедна страна,но какво означава Бедна?!
Та ние рушим и разсипваме и малкото,което ни е останало,следвайки някакъв наложен ни отвън модел на поведение,който изобщо не отговаря на нашия тип народопсихология...изобщо аз смятам,че беше голяма грешка влизането ни в ЕС,защото това си е своеобразно заробване и колонизация,каква е разликата от преди и сега,след като правилата на нашата външна политика ни се диктуват отвън,защитавайки нечии други,в ущърб на нашите собствени интереси...
Изобщо за каква външна политика може да се говори в този случай,след като за всяко нещо следваме някакви си директиви,наложени ни от евросъюза?!
Това не е ли модерния,съвременнния начин за поробване,заробване,осъществявайки се в по-дългосрочна перспектива,което го прави още по-мъчителен и болезнен?!
Ей такива ми ти мисли ми се въртят в главата напоследък,и все по-често се улавям,че прав е бил този,който е казал:
"Всеки народ заслужава съдбата си."
Бих добавила само-с неговите действия или бездействия....

ПП.Това поне е моята мечта,и аз вярвам,че тя може да се осъществи,но за това са нужни воля,обединение,търпимост,и най-вече труд,пример за това можем да вземем от една Германия,но...това вече е наистина утопия,защото българина никога не може да има германския Дух,за мое огромно съжаление.




Гласувай:
17



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Права си във всичко.
05.03.2014 08:36
Права си във всичко.
цитирай
2. milady - така ме развълнува, хлорис.....
05.03.2014 08:48
не исках пове4е, да говоря
празни приказки в този блог.,ноо...
Проблема е ГЛОБАЛЕН ..мила ....
ГЕрмания също е „колонизирана„
знаеш, от кого /ФЕД/.
Какво е плана МАРШАЛ,а ???
А, Швейцария ,тя просто е ТРЕЗОРА ,на „колонизаторите
/БАНКСТЕРИ/ ...За БЪлгария ,какво да кажем ...една апетитна Територия
за същите тези ...банкстери ,колонизатори ...
мн.съм разстроена, но въпреки това поздрави за твоята позиция, мила !!
цитирай
3. hoho22hoho22 - Времето на държавите сами за себе си отмина отдавна
05.03.2014 09:59
Особено за такива малки държави като нашата. Ако си мислите, че и Швейцария е напълно независима грешите! Просто трябва да умеем да отстояваме позициите си на първо време в съюза в който сме и след това глобално. А то какво става? От десетки години насам в БГ политика се прави без да се мисли в перспектива и винаги се угажда на силния за деня, а след това искаме да ни се чува гласа. Е, няма как! Никой няма да ни уважава и респектира, при условие, че ние помежду си се драпаме и незнаем всъщност каква посока да поемем...
цитирай
4. dolce - Извинявай
05.03.2014 20:09
hoho22 написа:
Особено за такива малки държави като нашата. Ако си мислите, че и Швейцария е напълно независима грешите! Просто трябва да умеем да отстояваме позициите си на първо време в съюза в който сме и след това глобално. А то какво става? От десетки години насам в БГ политика се прави без да се мисли в перспектива и винаги се угажда на силния за деня, а след това искаме да ни се чува гласа. Е, няма как! Никой няма да ни уважава и респектира, при условие, че ние помежду си се драпаме и незнаем всъщност каква посока да поемем...

Извинявай но напълно грешиш. Можем и трябва да отстояваме дори с цената на излизане от въпросния съюз. Що се отнася до тази "мръсна" дума глобализация си има начини да се самосъхраним ама надали. Купувайки така наречената ни "интилигенция" и "политическа класа" те са си осигурили всичко на тепсия. А ние мълчим и нищо не правим.
цитирай
5. christotamarin - Относно Швейцария ..
07.04.2014 15:55
Изразът "Швейцария на Балканите" се е употребявал като пожелание както за България, така и за Македония, и са се имали пред вид два смисъла: {1} мултиетническа страна и {2} неутрална страна.

{1} Населението на Швейцария (като изключим ретороманското малцинство) се състои от три части, говорещи на три различни езика - немски, френски и италиански. Има съседни на Швейцария страни - Германия, Франция и Италия, където основната част от населението говори пак на тези езици немски, френски и италиански. И въпреки това, независимо от етносът си, населението на Швейцария си я има швейцарската идентичност, която не влиза в противоречие с езиково-обусловеният етнос. Около 1900г. (+/-10) са искали са добият такова устройство и за Македония, която все още била част от Османската империя. Целта била Македония да не се дели между съседите си. Да се създаде държава Македония по моделът на Швейцария, и населението на Македония да продължава да си бъде етнически разнородно и да говори на различни езици - български, гръцки, турски и албански. Не ставало дума за някакъв "македонски" език.

{2} Швейцария е неутрална държава не само защото тя (или населението й) иска така, а защото великите сили така са решили, защото великите сили са й дали такъв статут преди повече от 200 години, защото на великите сили им е изгоден неутралитетът на Швейцария, защото великите сили, приемайки преди повече от 200 години, че неутралитетът на Швейцария им е изгоден, са гарантирали нейната сигурност.

Извод: всякакви сравнения между България и Швейцария по-скоро са ирелевантни.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: hloris
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2197098
Постинги: 1192
Коментари: 5412
Гласове: 17876
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031