Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2017 08:48 - Всичко, което виждаме, чуваме и усещаме, e „обширна и сложна холограма“!
Автор: zahariada Категория: Хоби   
Прочетен: 1074 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Всичко, което виждаме, чуваме и усещаме, e „обширна и сложна холограма“! 31 януари, 2017 ДревнитеВселена image

Британски изследователи от университета на Саутхемптън и техни колеги от Канада и Италия са стигнали до извода, че всъщност всички хора на Земята живеят в холограма. С други думи – всичко, което ни заобикаля, е просто илюзия, а предметите, които виждаме, се състоят от вибриращи струни, пишат Daily Mail и Phys.org.

Проф. Костас Скендерис обяснява научната теория с гледане на кино. Когато човек гледа 3D филм, той вижда изображението в дълбочина, ширина и височина. Макар че всъщност гледа плоска картина.

„Представете си, всичко, което виждате, чувствате и слушате в три измерения (това се отнася и за вашето възприятие за време) всъщност произлиза от плоско двумерно поле. Идеята е аналогична на обикновената холограма, където триизмерното изображение е кодирано в двумерна повърхност, например в холограмата на кредитната карта. И все пак, в нашия случай цялата Вселена е кодирана“, казва ученият.

Разликата между киното и нашата 3D Вселена е в това, че ние можем да докоснем обектите и „проекцията“ се явява „реална“ от наша гледна точка, обяснява физикът.

„Смятам, че живеем в холограма, и съм сигурен, че ако се придвижим напред във времето, например в бъдещето, след 50 години, то физиката ще изглежда съвсем различно. Ние виждаме, че физиката от ХХ век днес изглежда различно“, обяснява проф. Скендерис.

„Холографията е огромен скок напред в това, което мислим за структурата и създаването на Вселената. Общата теория на относителността на Айнщайн обяснява почти всичко, което в огромните мащаби на Вселената действа много добре, но започва да се разпада при разглеждане на произхода на Вселената и механизмите на квантово ниво. Учените работиха много десетилетия, за да обединят теорията на гравитацията на Айнщайн и квантовата теория. Някои смятат, че понятието „холографска Вселена“ има потенциал да помири двете представи. Аз се надявам, че нашето изследване ни приближава с още една крачка към това“, коментира професорът.

Учените се надяват, че изследването им ще отвори вратите за задълбочено разбиране на ранната Вселена и ще помогне да се обясни как са възникнали пространството и времето.

Резултатите от работата на учените са публикувани в изданието Physical Review Letters.




Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39761059
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031